X 
Cutremure stiri: 501

Intîlnirea Lavrov-Kerry de la Paris: un semn al încălzirii relațiilor?

15 oct. 2014,, 15:38   Externe
2306 2
Foto: ruvr.ru
Există puncte de vedere divergente, dar se poate lucra. Acesta este rezumatul discuțiilor purtate la Paris de Serghei Lavrov și John Kerry.

Relațiile dintre SUA și Rusia sînt, în prezent, dificile. Se poate observa acest lucru și prin faptul că șefii diplomației ruse și americane au susținut conferințe de presă separat după discuțiile purtate la Paris.

Totuși, problemele globale acumulate în lume împing Moscova și Washingtonul spre o colaborare, a declarat Serghei Lavrov, după încheirea întîlnirii. „Există subiecte asupra cărora avem păreri divergente. Ele sînt bine cunoscute și noi am confirmat astăzi că aceste divergențe de opinie se mențin, dar este în interes comun să fie găsite soluții și în rezolvarea acestor probleme. Prin urmare, întîlnirea a fost utilă, după părerea mea”.

Subiectul abordat în cadrul discuțiilor a fost, firește, cel referitor la situația din Ucraina. Cu toate acestea, Rusia și SUA nu pot conveni asupra unei poziții comune în această privință, deoarece niciuna dintre cele două țări nu sînt părți implicate în conflictul ucrainean, a reiterat Serghei Lavrov. „Am relatat interlocutorilor eforturile pe care le depune conducerea Rusiei pentru asigurarea punerii în aplicare deplină a acordurilor obținute cu sprijinul nostru și contribuția OSCE între autoritățile de la Kiev și reprezentanții forțelor de autoapărare”.

Serghei Lavrov a îndemnat ONU, Consiliul Europei și OSCE să manifeste inițiativă în rezolvarea crizei din estul Ucrainei. Mai mult, consideră ministrului rus, aceste organizații trebuie să-și asume mai multe responsabilități în ceea ce privește investigarea crimelor comise în Ucraina.

La rîndul său, John Kerry a subliniat importanța respectării acordurilor semnate la Minsk și a recunoscut că SUA și Rusia pot face împreună mult mai mult decît în mod individual. „Vreau să reamintesc că scopul nostru, astăzi, este să sporim posibilitățile noastre pentru a lucra împreună. Să lucrăm cu Rusia acolo unde putem este în intersul ambelor țări și al țărilor asupra cărora au o influență deciziile luate de noi. Știm că lumea devine un loc mai sigur, atunci cînd Statele Unite și Rusia înregistrează succese în activităţile desfășurate în comun”.

Direcția principală a unei astfel de cooperări în viitorul apropiat a fost deja stabilită. John Kerry și Serghei Lavrov au convenit să facă schimb de informații cu privire la lupta împotriva organizației teroriste Statul Islamic. De asemenea, cei doi diplomați au discutat și despre dosarul nuclear iranian, în special despre cum se pot obține garanții din partea Teheranului privind caracterul pașnic al programului său.

Mass-media occidentale abordează cu otimism rezultatele întîlnirii de la Paris dintre Serghei Lavrov și John Kerry. Astfel, potrivit The Washington Post, dorința SUA și Rusiei de a lucra împreună pe aceste două fronturi (SIIL și dosarul nuclear iranian) „s-a dovedit a fi un prim semnal al încălzirii relațiilor după șapte luni de conflict”.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав