Cutremure stiri: 505

Experți: Partidele se întrec în cadouri electorale

16 oct. 2014,, 14:20   Politică
23958 7
Foto : vfocuse.md
Mai multe formațiuni politice înregistrate în cursa electorală au împărțit deja cadouri alegătorilor din cel puțin nouă raioane ale țării. Tendința a fost atestată de observatorii Asociației „Promo-LEX” în perioada 25 septembrie - 15 octombrie. Aceștia făcut astăzi public cel de-al doilea Raport de monitorizare a alegerilor parlamentare 2014, informează NOI.md.

Potrivit constatărilor „Promo-LEX”, în perioada de referință, patru partide - PL, PLDM, PSRM și PD au făcut diverse donații sub formă de ajutor material sau financiar, în cîteva localități. Astfel, în raioanele Ialoveni și Drochia, concurenții electorali au oferit alegătorilor sume ce variază între 100-120 de lei și pachete cu produse alimentare.

Potrivit observatorilor, în satul Cocieri PLDM a făcut o donație de circa 80 de mii de lei pentru reconstrucția bisericii din localitate, iar în Căușeni PSRM a oferit premii bănești în sumă de 5000 de lei. La rîndul său, Partidul Democrat a făcut donații cîteva localități din Drochia. Este vorba de un notebook și o geantă pentru o bibliotecă, o masă de prînz pentru circa 200 de persoane și premii în valoare de 6000 de lei pentru 50 de vîrstnici.

Experții îndeamnă concurenții electorali să asigure o transparență mai mare în procesul de gestionare a resurselor financiare. „Salutăm astfel de gesturi din partea concurenților electorali, numai că am vrea ca aceste cadouri să le vedem și în rapoartele financiare. Toate cheltuielile trebuie să se regăsească în rapoarte fie că e vorba de concerte, construcții de monumente, concursuri”, a precizat Pavel Postică.

Totodată, reprezentanții „Promo-LEX” au semnalat și cazuri în care activiștii politici dezinformează cetățenii, asumîndu-și meritele pentru realizările administrației publice centrale sau locale.

„Anumiți activiști ai partidelor nimeresc în capcana de a reprezenta ceea ce nu este a lor drept cadouri. Recomandăm partidelor să fie mai atente, este o încălcare a conduitei funcționarului public”, a precizat Corneliu Cirimpei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав