Cutremure stiri: 501

Asociaţia „Contra Corupţiei”: Poliţiştii protejează afacerile cu droguri în Republica Moldova

4 noi. 2014,, 18:00   Societate
2975 0
Foto: omg.md
Reprezentanţii Asociaţiei "Contra Corupţiei" afirmă că în Republica Moldova afacerile cu droguri sînt protejate de oamenii legii. Ei au prezentat cazul unui bărbat care a fost dat în urmărire generală după ce a fost implicat într-o schemă de cultivare şi comercializare a substanţelor narcotice, sub acoperirea angajaţilor Ministerului de Interne.

Marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia "Infotag", preşedintele Asociaţiei, Vladimir Maiduc, a menţionat că cetăţeanul Vitalie Czine s-a adresat Asociaţiei şi a povestit în detaliu cum a pornit "afacerea".

În fapt, Czine a comunicat că a fost cooptat de nişte persoane străine, care i-au propus să cultive canabis în Moldova. Ulterior, acesta îl anunţă pe şeful biroului SIS din Străşeni, Dorin Gore, care, la rîndul său, îl informează pe şeful Inspectoratului Naţional de Investigaţii, Vadim Răileanu. Vitalie Czine îi contactează şi pe alţi angajaţi ai Inspectoratului Naţional de Investigaţii, dar şi pe poliţistul de sector din Bucovăţ Dumitru Postolachi, care îi promit că îi vor proteja "afacerea".

Czine a primit 50 de mii de euro pentru amenajarea unor sere în comuna Bucovăţ, raionul Străşeni. Acestea au fost construite după cele mai noi tehnologii, fiind dotate şi cu sistem de irigare prin picurare. Seminţele au fost aduse din Olanda, fiind plantate în total 1,8 mii de plante de canabis. Potrivit membrilor Asociaţiei, în urma comercializării canabisului urma să fie obţinut un venit de $500 de mii.

"Despre activitatea ilegală au aflat superiorii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Străşeni, care l-au informat pe viceministrul de interne Veaceslav Ceban. Acesta a permis efectuarea unor percheziţii la domiciliul lui Vitalie Czine, sub pretextul că ar fi furat o ţeavă metalică. În urma percheziţiilor, mascaţii au depistat serele şi confiscă plantele. Potrivit lui Vitalie Czine, 600 de plante au dispărut, deoarece în actele întocmite de poliţişti figurează doar 1.200", a spus Maiduc.

În cadrul conferinţei de presă a fost prezentată şi o convorbire telefonică dintre Vitalie Czine şi poliţistul de sector din Bucovăţ, Dumitru Postolachi, în care ultimul îl informează că va fi efectuată o percheziţie la domiciliul acestuia, deoarece informaţia despre creşterea canabisului a ajuns la conducerea MAI.

Vitalie Czine cere ajutorul angajaţilor Inspectoratului Naţional de Investigaţii, însă aceştia îi recomandă să-și asume întreaga vină.

Fostul viceministru de interne Ghenadie Cosovan a menţionat că acest caz este unul extrem de grav, avînd în vedere că în procesul de creştere a drogurilor sînt implicaţi şi oamenii legii, care în mod normal ar trebui să curme astfel de activităţi.

"Republica Moldova s-a transformat într-o ţară de consum de droguri grele, cum ar fi heroina, cocaina etc. În cadrul MAI au apărut unele subdiviziuni care prezintă pericol pentru societate. Acestea nu indspiră siguranţă, dar tutelează criminalii", a spus Cosovan, precizînd că de obicei, cazurile legate de droguri nu au finalitate.

Fostul viceministru de interne afirmă că, dacă pînă în anul 2000 a fost nimicit raketul din partea bandiţilor, acum a rămas raketul de stat.

"Banii acumulaţi din traficul de droguri constituie un articol deosebit de important în suplinirea bugetului tenebros al crimei organizate. Din aceste surse are loc cumpărarea deputaţilor, a reprezentanţilor organelor de drept. În loc să fie stîrpită, crima organizată înfloreşte în Republica Moldova", a spus el.

Juristul Pavel Midrigan a precizat că scopul societăţii este de a preveni astfel de cazuri şi a determina organele de drept să-şi facă meseria.

"Autorităţile vorbesc de pericole externe, dar avem un pericol real în interiorul ţării. Birocraţia internă este în strînsă legătură cu lumea criminală", a afirmat Midrigan.

Vladimir Maiduc a menţionat că în total în Republica Moldova activează în jur de 30 de astfel de sere în care cresc substanţe narcotice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав