X 
Cutremure stiri: 501

Un reprezentant al Senatului SUA a vizitat Tiraspolul

6 noi. 2014,, 14:15   Politică
3381 4
Foto: vspmr.org
Asistentul superior al Comitetului pentru afaceri internaţionale al Senatului SUA, Daniel Vajdic, a efectuat o vizită de lucru la Tiraspol, unde miercuri s-a întrunit cu vicepreşedintele Sovietului Suprem (SS), Serghei Ceban.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la Serviciul de presă al SS, Vajdic a dorit "să obţină informaţii veridice despre modul în care situaţia din Ucraina se reflectă asupra Transnistriei şi ce poate face partea americană pentru stabilirea dialogului între Chişinău şi Tiraspol".

Ceban a menţionat că Tiraspolul nu poate să nu fie îngrijorat de consecinţele evenimentelor din ţara vecină.

"În special îngrijorează faptul că în cîmpul informaţional al Ucrainei transnistrenii sînt prezentaţi ca duşmani, care se pregătesc pentru defensivă cu utilizarea tancurilor în raioanele vecine Odesa şi Viniţa. Declar oficial că RMN nu are astfel de intenţii, nu a avut şi nici nu va avea", a declarat Ceban diplomatului american.

Prin exemple concrete el a relatat despre practica de reţinere în Ucraina a mărfurilor expediate pe adresa întreprinderilor din Transnistria.

Vorbind despre reglementarea conflictului transnistrean, el a opinat că toate părţile sînt obligate să respecte normele Memorandumului de la Moscova din 8 mai 1997.

"Iar în document este stipulat că Transnistria are dreptul la activitate independentă de economie externă. Apropo, acest document a fost semnat de preşedinţii Ucrainei şi Moldovei", a amintit el.

El consideră că această prevedere este extrem de importantă pentru Tiraspol pe fundalul apropierii rapide a Moldovei cu UE, semnarea Acordului de asociere şi Zona de Liber Schimb.

"În această situaţie Transnistria rămîne pe dinafară. Şi deşi autorităţile republicii poartă negocieri, apărînd statutul ei independent în aceste relaţii, politica continuă să prevaleze asupra economiei. Fără a lua în calcul specificul regiunii, interesele Transnistriei, se întreprind încercări de a ne încadra în patul lui Procust a documentului semnat de Chişinău şi Bruxelles. Pentru rezolvarea acestei probleme cu multe necunoscute a rămas un an", a menţionat Ceban, afirmînd că Chişinău în privinţa Transnistriei aplică politica măsurilor de blocadă.

"Pentru noi cel mai important este ca vecinii noştri să nu ne creeze obstacole în activitatea de economie externă, să nu o blocheze. În caz contrar, în centrul Europei, în secolul XXI posibil ne vom confrunta cu o catastrofă umanitară", a menţionat vicepreşedintele SS în cadrul discuţiei cu reprezentantul Senatului SUA.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав