Cutremure stiri: 507

Un șahist moldovean a ocupat locul III la Campionatul European de Șah pentru juniori

6 noi. 2014,, 18:00   Sport
3841 0
Foto: chess-news.ru
Valeri Iovcov a luat medalia de bronz la Campionatul Europei de Șah pentru juniori, care a avut loc în perioada 18-29 octombrie 2014 la Batumi. Organizatorul turneului este Federaţia Georgiană de Șah şi Uniunea Europeană de Şah.

Cel mai bătrîn antrenor al şcolii de şah din Chişinău, Ion Solonari, a relatat că al treilea loc la competiţii de aşa nivel este un mare succes.

"La ai săi 18 ani Valeri deja a ajuns în cohorta jucătorilor de talie mondială. El poate repeta succesul celor mai buni şahişti moldoveni contemporani – Dumitru Svetuşchin şi Viorel Bologan. Pentru aceasta are tot ce trebuie: sîrguinţă, pasiune şi talent", a spus el.

În opinia mentorului, o ţară atît de mică ca Moldova se poate impune pe arena mondială doar prin astfel de tipuri de sport intelectual cum este şahul.

"Profesionalismul în orice lucru, orice tip de sport întotdeauna este preţuit. Şahistul, la turnee precum Campionatul Europei, este nevoit să dispute pînă la 60 de jocuri. Valeri a făcut faţă acestei presiuni şi a ocupat un loc între cei mai buni. Succes în viitoarele turnee!", a spus Solonari.

Principalul antrenor al lui Iovcov, Victor Romcovici, consideră că victoria elevului său vorbeşte despre apariţia în Moldova a unei noi generaţii de jucători.

"În ultimii ani mă ocup intensiv cu băieţii de 15-16 ani. Federaţia de Şah a Republicii Moldova (FŞM) are nevoie de talente noi, feţe noi, pentru ca imaginea republicii pe arena internaţională de şah să fie din nou susţinută. Victoria lui Valeri este dovada faptului că am ales calea cea dreaptă", a explicat Romcovici.

Potrivit lui, datorită participării lui Iovcov la turneul din Batumi, ratingul lui personal a crescut cu 144 de poziţii şi a constituit 2300 de puncte. El poate candida pentru titlul de "Maestru internaţional al FIDE".

Preşedintele FŞM, Igor Dodon, consideră că în Moldova statul acordă puţină atenţie popularizării şahului.

"Acei câțiva sute de mii de lei, care sînt alocate anual pentru întreţinerea Federaţiei, ne permit să participăm doar la o competiţie. Iar anual au loc sute de turnee. Identificăm resurse şi încercăm să-i ajutăm pe băieţi să participe la competiţii. Deja din anul curent organizăm turnee de selectare la nivel de raioane, zone, iar apoi şi republică, pentru a selecta cel mai bun elev şahist. În anul viitor cîştigătorul campionatului Moldovei va putea pleca în Rusia şi lupta acolo pentru titlul de campion al celui mai popular turneu "Turnul Alb", a spus Dodon.

De asemenea, el a opinat că în şcolile din Moldova şahul trebuie introdus ca disciplină pentru clasele 1-4.

"Şahul este în primul rînd un sport ce dezvoltă capacitatea de gîndire. Sînt convins că această disciplină este importantă şi necesară", a opinat Dodon.

El i-a înmânat lui Iovcov, în numele Federaţiei, 10 mii de lei, mulţumindu-i pentru rezultatul obţinut şi urîndu-i succese în continuare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав