X 
Cutremure stiri: 505

Candu: Vom propune ANRE să reducă tariful la gazele naturale

12 noi. 2014,, 08:15   Economie
2371 0
Foto: noi.md
„Sînt destul de pesimistă în privința unei posibile micșorări a tarifelor la gazele naturale pentru consumatorii finali”, a declarat pentru NOI.md vicedirectorul Centrului de Investigaţii Strategice şi Reforme, doctorul în economie Elena Gorelova.

Experta a lăsat să se înțeleagă foarte clar că actuala reducere a prețului la gazele naturale rusești pentru Moldova nu are nicio conotație politică.

„Totoul se explică prin aceea că la calcularea prețului se ține cont de doi factori: dinamica prețurilor la petrol pe piața mondială și prețul la gazele naturale livrate în Europa prin teritoriul Moldovei”, a precizat specialista.

Comentînd promisiunea ministrului Economiei, Andrian Candu, de a solicita Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) micșorarea arifului, Elena Gorelova a explicat că „tariful poate fi revizuit, însă nu totul depinde doar de prețul de import al hidrocarburilor”. „Se ține cont și de stabilitatea monedei naționale, iar ea s-a depreciat semnificativ. Modificarea tarifelor va depinde de felul în care micșorarea prețului la gazele naturale va acoperi deprecierea leului”.

„Trebuie de avut în vedere și faptul că prețurile de livrare a gazelor naturale sînt actualizate trimestrial, iar prețurile pe piața mondială pot să crească brusc, de aceea este puțin probabil că ANRE va dori să modifice semnificativ tarifele. De aceea, sînt destul de pesimistă în privința unei posibile micșorări a tarifelor la gazele naturale pentru consumatorii finali”, a conchis Elena Gorelova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав