Cutremure stiri: 505

Climat: China și SUA își fixează noi obiective de emisii de gaze cu efect de seră

12 noi. 2014,, 11:40   Externe
1982 0
Foto: romaniatv.net
China și Statele Unite, primii doi emițători de gaze cu efect de seră, și-au fixat miercuri la Beijing noi obiective pentru emisiile lor, presate de urgența unui acord mondial la conferința asupra climatului de la sfîrșitul anului 2015 la Paris, informează AFP.

China, cel mai mare emițător mondial, și-a stabilit obiectivul unui vîrf al emisiilor de gaze cu efect de seră "în jurul anului 2030", cu intenția de "a încerca să ajungă acolo mai devreme", a anunțat Casa Albă.

La rîndul lor, Statele Unite s-au angajat asupra unei reduceri de 26-28% a emisiilor lor pînă în 2025 comparativ cu 2005.

Este pentru prima dată cînd China se angajează asupra unui vîrf al emisiilor ei, adică asupra anului în care acestea vor înceta să crească și curba se inversează.

Concluzia oamenilor de știință este clară: eforturile actuale sînt insuficiente pentru a limita creșterea temperaturii globale cu +2°C, obiectiv pe care și l-a fixat comunitatea internațională pentru a evita o dereglare catastrofală climatică.

La sfîrșitul anului 2015 la Paris, conferința anuală asupra climatului ar trebui să obțină un acord suficient de ambițios pentru a limita încălzirea cu 2°C, notează AFP.

Statele Unite și China reprezintă 45% din totalul emisiilor de CO2 ale planetei.

Aceste anunțuri au fost făcute în timp ce președintele american Barack Obama a fost primit miercuri la Beijing de omologul său chinez Xi Jinping, după ce cei doi lideri au participat în ajun la summitul de cooperare economică Asia-Pacific /APEC/.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав