Cutremure stiri: 507

Cibotaru: Filat și Leancă probabil cunosc mai mult decît pot spune

12 noi. 2014,, 17:40   Politică
7294 7
Foto: deschide.md
Analistul politic Viorel Cibotaru consideră că declarațiile lui Vlad Filat și a lui Iurie Leancă, potrivit cărora relațiile moldo-ruse se vor normaliza după alegeri, au la bază supoziții întemeiate. Cibotaru a precizat pentru NOI.md că la ora actuală există semnale pozitive, care denotă că raporturile dintre cele două părți ar putea fi resetate.

În opinia analistului, extinderea contractului de furnizare a gazelor naturale este un indice destul de important pentru relațiile moldo-ruse. Totodată, Viorel Cibotaru se arată convins că anumite rezultate ale negocierilor duse cu partea rusă sînt mai puțin vizibile în spațiul public.

„Cred că Filat și Leancă operează cu fapte reale, nu doar prin estimarea situației, dar și prin anumite contacte diplomatice, negocieri, care nu pot fi atît de evidente. Se atestă și încercarea Federației Ruse de a schimba caracterul acțiunilor întreprinse în Ucraina, de a ieși din criza relației cu Occidentul. Sigur că poate fi vorba și de o schimbare a tacticii. Cel mai probabil Rusia ia în calcul și sondajele de opinie din Moldova, care arată că probabilitatea ca după alegeri se va forma o coaliție proeuropeană este mare, și din acest considerent se pregătește de resetarea relațiilor cu Chișinăul. Probabil că Leancă și Filat cunosc mai multe decît pot spune”, a menționat Cibotaru.

Pe de altă parte, politologul Alexei Tulbure este de părere că declarațiile liderului PLDM lasă loc de interpretări, fiind destul de vagi, la această etapă. Potrivit lui Tulbure, relația dintre cele două țări rămîne a fi nefuncțională, iar sarcina Chișinăului este de a continua dialogul pe cale diplomatică.

„Nu putem spune cu certitudine la ce s-a referit Filat cînd a declarat că embargourile vor fi anulate. Multe depind de rezultatul alegerilor. La moment, relațiile moldo-ruse evoluează prost, ambele părți poartă responsabilitate pentru ceea ce se întîmplă. Guvernarea noastră lesne putea intui care va fi reacția Rusiei, odată cu semnarea Acordului de asociere, trebuiau luate în calcul toate riscurile și minimizate toate pierderile. Poate că Rusia a încercat să-i favorizeze prin aceste embargouri pe socialiști, iar după alegeri va renunța la ele. În cazul în care autoritățile nu vor reuși să găsească limbă comună, obstacolele vor continua”, a explicat Tulbure pentru NOI.md.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав