Cutremure stiri: 505

Experţi: ”După scrutin, o coaliţie largă ar putea stabiliza situaţia din ţară”

19 noi. 2014,, 08:45   Politică
3963 2
Foto: noi.md
Analiştii politici au discutat la ”Politica”, ultimele date ale Barometrului de Opinie Publică şi reeşind din acest sondaj, au făcut unele presupuneri, în ceea ce priveşte viitoarea componenţă a Parlamentului.

Directorul executiv IPP, Arcadie Barbăroşie, a ţinut să precizeze că, sondajul nu este predicţia alegerilor. Dar acesta poate forma anumite prognoze. În opinia lui, pentru a avea stabilitate politică şi un guvern eficient, care să implementeze acordul de asociere, o soluţie ar fi formarea unei coaliţii largi după alegeri. ”Din sondajele realizate, vedem că, nu se oferă şanse pentru o coaliţie formată din cele 3 partide pro europene. Probabil, pentru a stabiliza situaţia, va trebui să se apeleze şi la al 4-lea partid. PCRM, probabil poate fi considerat ca parte a viitoarei coaliţii de guvernare”.

Şi analistul politic, Alexei Tulbure, crede că PCRM, ar putea face parte din viitoarea coaliţie de guvernare. ”Noi nu mai putem accepta calitatea guvernării, pe care am avut-o pînă acum. Probabil PCRM va intra în marea coaliţie. Dacă Partidul Comuniştilor, va intra în discuţii despre principii şi valori cu PD şi PLDM, ele nu se vor termina niciodată. Cred că, o coaliţie ideală ar fi PLDM-PCRM, iar reală o să fie şi PD acolo. Şi acesta o să strice tot borşul”.

Ceilalţi invitaţi ai emisiunii, au dat de înţeles că, dacă de la politicieni nu se ve cere soluţionarea problemelor şi discutarea lor în mod transparent, atunci nu ne putem aştepta la o coaliţie stabilă şi corectă.

Oazu Nantoi, analist politic: ”Nu va fi nici o coaliţie viabilă, dacă în politicieni nu se va bate. Din sondaj reiese că, cu ideea europeană cel mai mult se identifică PLDM. În jurul acestui partid, în mod normal, ar trebui să fie creată o coaliţie. Doar că, fără luptă cu corupţia, nu va fi nimic. Nici stat, nici vector european, nici prosperitate”.

Viorel Cibotaru, director IESP: ” Campania electorală este o perioadă, cînd opinia oamenilor este agitată permanent. Există factorul dezamăgirii. A crescut numărul celor nemulţumiţi. Cred că, pe viitor, ar trebui să fie discuţii deschise, pentru toate deciziile luate. Discuţii transparente. Modul cum s-a negociat şi la alianţa I, şi la alianţa II, trebuie respins”.

Cel mai neîncrezător în această chestiune, s-a dovedit a fi analistul politic Igor Boţan. La finalul emisiunii acesta a spus: ”Eu sînt sceptic, că aceşti politiceni sînt capabili să facă ceva bun pentru RM”.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав