X 
Cutremure stiri: 501

Coaliţia Civică: Scrutinul de duminică a fost liber şi parţial corect

4 dec. 2014,, 09:00   Politică
2874 3
Foto: ipn.md
Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte constată, comparativ cu alegerile parlamentare din 2010, o îmbunătăţire a cadrului normativ adoptat de către Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru organizarea procesului electoral şi consideră că alegerile din 30 noiembrie au fost libere şi parţial corecte.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la un comunicat al Coaliţiei, aceasta apreciază deschiderea mai multor secţii de votare pentru cetăţenii Republicii Moldova din regiunea transnistreană, precum şi pentru cei aflaţi peste hotarele ţării. Cu toate acestea, deşi a fost implementat Registrul de stat al alegătorilor, cetăţenii din regiunea transnistreană nu şi-au putut exercita dreptul de vot în orice secţie de votare.

Coaliţia constată prezenţa în continuare în Codul electoral a restricţiilor privind asigurarea dreptului de vot al persoanelor cu dizabilităţi mintale, dar apreciază efortul CEC de a asigura accesibilitatea procesului electoral pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere în 56 de secţii de votare.

Coaliţia califică scrutinul ca fiind parţial corect, avînd în vedere stabilirea datei alegerilor de către Parlament cu mult timp înainte de a fi dat startul oficial al perioadei electorale.

"Acest fapt a oferit posibilitate unor partide politice, dar şi unor lideri de opinie de a desfăşura activităţi cu tentă electorală în afara rigorilor legislaţiei electorale. Campania electorală a fost marcată de utilizarea pe larg a resurselor administrative, multiple incidente electorale, inclusiv cazuri de oferire a cadourilor electorale, intimidare a alegătorilor şi afişaj/agitaţie electorală nepermisă etc.", se spune în comunicat.

Deşi este salutabilă elaborarea de către CEC a Registrului de stat al alegătorilor şi publicarea pe pagina web a datelor din listele electorale, Coaliţia a constatat deficienţe semnificative în implementarea Registrului în ziua alegerilor.

De asemenea, Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte a stabilit şi în cadrul acestui scrutin electoral un comportament părtinitor al unor medii de informare în masă, în special Prime TV, Canal 3, Publika TV, Canal 2 şi Jurnal TV, şi regretă comportamentul anemic al Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), care nu a aplicat sancţiuni suficiente.

Coaliţia este profund îngrijorată de raportarea lacunară a resurselor financiare acumulate şi cheltuite de către concurenţii electorali pe parcursul campaniei.

"În acest sens, Coaliţia regretă eşecul Parlamentului în adoptarea legislaţiei privind asigurarea transparenţei financiare în campania electorală. Excluderea unui concurent electoral din cursă, în opinia Coaliţiei, denotă încă o dată necesitatea adoptării urgente a unui cadru legal eficient pentru asigurarea transparenţei financiare a partidelor politice şi a campaniilor electorale", se mai spune în comunicatul Coaliţiei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав