X 
Cutremure stiri: 505

Expert: Transnistria amenință interesele Ucrainei

4 dec. 2014,, 16:15   Politică
7944 26
Foto: tiras.ru
Rezultatele alegerilor din Moldova reflectă adevăratul raport politic din republică şi preferinţele cetăţenilor, consideră directorul Filialei din Odesa a Institutului Naţional de Cercetări Strategice din Ucraina, Artiom Filipenco.

El a amintit într-un interviu pentru presa locală, citat de "Infotag", că Moldova, de rînd cu Ucraina şi Georgia, a semnat Acordul de asociere cu UE, dar în ţară încă sînt preferinţe proruse.

"Pentru aceasta există o serie de cauze. Moldova în URSS a trăit destul de bine. Iar actuala situaţie a celei mai sărace ţări din Europa este un contrast brusc cu trecutul, ceea ce provoacă nostalgie în rîndul cetăţenilor de o anumită vîrstă", a spus expertul.

El a amintit că pînă la 700 de mii de cetăţeni ai Moldovei lucrează peste hotare, din ei circa 500 de mii – în Federația Rusă, iar producătorii sînt legaţi de piaţa rusă şi sancţiunile economice ale Moscovei au lovit serios în ei.

"Guvernarea partidelor proeuropene deseori a dezamăgit cetăţenii Moldovei. În pofida succeselor din politica externă – semnarea Acordului de asociere şi introducerea regimului fără vize cu UE, situaţia din Republica Moldova rămîne extrem de dificilă. Lipsa reformelor şi îmbunătăţirilor din economie şi mediul social, scandalurile corupte cu implicarea oligarhilor locali nu au fost în beneficiul politicienilor proeuropeni", consideră Filipenco, explicînd rezultatul surprinzător (20,5%) al Partidului Socialiştilor printr-o propagandă rusească activă şi retragerea unui alt concurent prorus – Partidul „Patria”.

Politologul este convins că în actualele condiţii, Moldova, orientată spre Vest, este aliatul Ucrainei.

"Posibil, consolidarea cooperării celor trei state care au semnat Acordul de asociere cu UE – Ucraina, Georgia şi Moldova, în domeniul securităţii şi rezistenței în fața presiunilor ruseşti. Iar rezolvarea problemei transnistrene are acum pentru Kiev o nouă semnificaţie. Autoproclamata RMN este un pericol pentru Ucraina. În Transnistria este dislocat un contingent militar rusesc mic, dar apt de luptă. De pe teritoriul Transnistriei se desfăşoară intens activitate de inteligenţă împotriva Ucrainei. Foşti angajaţi ai KGB din RMN au participat activ la anexarea Crimeii, şi crearea organizaţiilor teroriste RPD şi RPL", a spus expertul.

Potrivit lui, este cunoscut planul Kremlinului de a forma un brîu de "state" autoproclamate de la Harkov pînă la Tiraspol.

"El, deocamdată, nu a fost realizat, ceea ce nu exclude încercările ulterioare ale Rusiei de a destabiliza situaţia din sudul Ucrainei şi din Moldova. Kievul, avînd pe teritoriul său enclave separatiste, trebuie să ia o poziţie mai dură în privinţa autoproclamatei RMN", a subliniat Filipenco.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав