Cutremure stiri: 502

Ucraina intenţionează să procure energia electrică de la Moldova

10 dec. 2014,, 14:00   Economie
4381 1
Foto: nan.com.ua
Ucraina intenţionează să procure energia electrică de la Moldova şi alte ţări vecine, relatează NOI.md. Potrivit informaţiilor difuzate de mediile de informare ucrainene, acest fapt l-a declarat vicepremierul, ministrul Dezvoltării, Construcţiilor şi Gospodăriei Locativ-Comunale al Ucranei, Ghenadi Zubko. El a menţionat că permisiunea de a importa energia electrică, aprobată de cabinetul de miniştri al Ucrainei, ţine nu numai de livrările de energie din Rusia, ci şi din alte ţări, inclusiv din Moldova.

„Acest import vizează numai Federaţia Rusă, acest import se referă şi la alte ţări, care pot astăzi să furnizeze energie electrică Ucrainei. Din acestea face parte şi Moldova, şi alte ţări”, a spus Ghenadi Zubko.

El a menţionat că importul de energie electrică în Ucraina va stabiliza sistemul energetic al ţării în ansamblu. „Eu consider că dacă noi acum vom iniţia importul de energie electrică în Ucraina, problema deconectărilor „în evantai” nu va mai fi pusă”, a adăugat Ghemadi Zubko.

De menţionat, că în urma situaţiei create la Donbass, Ucraina se confruntă cu un deficit strîngent de cărbune, fapt care a contribuit la scăderea bruscă volumului de producere a energiei electrice, soldat au deconectările „în evantai” de energie electrică, inclusiv la Kiev. În această situaţie autorităţile Ucrainei au decis să importe energia electrică din străinătate.

Totodată, trebuie de menţionat că Moldova, fără a ţine cont de Transnistria, singură suferă de deficit de energie electrică, deoarece produce cel mult o pătrime din energia electrică consumată, şi achiziţionează volumul insuficient de la Ucraina, precum şi de la Hidrocentrala Electrică Moldovenească, amplasată în regiunea transnistreană, care aparţine Companiei ruse „Интер РАО ЕЭС”. De aceea, Ucraina, probabil, contează pe livrările de energie electrică de la Hidrocentrala Electrică Moldovenească (or. Dmestrovsk) din regiunea transnistreană.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав