Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4160

Safonov: Politica lui Şevciuk duce la slăbirea RMN şi eşecul intereselor Rusiei în regiune

10 dec. 2014,, 16:00   Politică
6307 4
Foto: tiras.ru
„Odată cu venirea sa la putere în 2012, preşedintele autoproclamatei RMN, Evgheni Şevciuk, a schimbat cursul social-economic al statului, fapt ce a dus la slăbirea Transnistriei în interior şi, la rîndul său, la uşurarea sarcinii inamicilor RMN de a distruge republica”, consideră preşedintele Asociaţiei Politologilor Independenţi din Transnistria, Andrei Safonov, relatează NOI.md.

Interlocutorul a reamintit că „anterior, beneficiind de faptul că o parte dintre întreprinderile industriale totuşi funcţionau, iar tarifele la gazele rusești pentru ei au fost neînsemnate, populaţia, inclusiv numeroşii pensionari din Transnistria, beneficiau de un şir de înlesniri sociale. Acest lucru avantaja RMN în faţa opiniei publice, în comparaţie cu Republica Moldova, în care de mult timp politica socială se ducea după modelele occidentale. Totodată, Rusia, care acorda Transnistriei asistenţă, putea face referire la modelul de succes al cooperări sale cu Tiraspolul”.

„Atunci cînd Igor Smirnov a fost substituit în postul de preşedinte al RMN de Evgheni Şevciuk, cursul noilor autorităţi a devenit similar celor de la Chişinău. Preţurile şi tarifele au urcat, demnitarii au început să declare că transnistrienii trebuie să achite gazele la preţul lor deplin. Totodată, au fost majorate tarifele la gaz pentru întreprinderile RMN. Multe dintre ele şi-au suspendat activitatea. Volumul de producere a scăzut brusc, golurile în buget s-au mărit”, a specificat expertul.

El, apropo, a menţionat un paradox: tarifele la gazele rusești practic gratuite (doar RMN nu achită gazele, iar Rusia nu cere aceste plăţi de la aliatul său) pentru întreprinderi au devenit mai mari, decît în ţările Uniunii Vamale, chiar şi Rusia.

„În presa locală au ajuns informaţiile despre intenţiile Guvernului de a reduce în 2015 cheltuielile de finanţare a posturilor TV, radio, a investiţiilor capitale, a tratamentului bolnavilor în străinătate, de susţinere a complexului agroindustrial, construcţiilor, reparaţiei şi reconstrucţiei sistemelor de aprovizionare cu apă potabilă a localităţilor. Se mai preconizează să se excludă din cheltuielile bugetare mijloacele pentru achitarea depozitelor populaţiei, schimbarea lifturilor de pasageri din fondul locativ, programul „Manualul” («Учебник»). Se prevede o reducere de pînă la 10 la sută a locurilor bugetare. Dar ar putea exista şi o alternativă – trecerea bugetarilor la o săptămînă de lucru de trei zile. Încă vara RMN a gustat din „avantajele” săptămînii de lucru reduse, cu salarii extrem de modeste în ţară”, a relatat politologul.

„Toate acestea nu pot să nu provoace îngrijorare: în condiţiile autoproclamatei RMN, cînd în fiecare minut trebuie de luptat pentru susţinerea opiniei publice atît în republică, cît şi în străinătate, orice curs, similar unei „terapii de şoc”, ar putea fi fatal. Slăbirea Transnistriei este avantajoasă pentru Occident, facilitînd astfel supunerea regiunii intereselor sale. Iar mai grav este faptul că slăbirea RMN din interior coincide cu obiectivul inamicilor ei de distrugere a republicii, ceea ce automat duce la eşecul intereselor Rusiei în regiune”, a concluzionat Safonov.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав