X 
Cutremure stiri: 505

Expert: Misiunea FMI a atenuat delicat verdictul dat Moldovei

24 dec. 2014,, 14:45   Economie
8264 2
Foto: noi.md
„Misiunea Fondului Internațional Monetar iarăși ne-a indicat, în afară de toate, problemele serioase în domeniul gestiunii corporative în cadrul sistemului bancar, care continuă să prejudicieze stabilitatea financiară a țării. Totul este prezentat într-o formă concisă și diplomatic uscată. Totodată, putem doar să ghicim ce au spus auditorii în cadrul comunicării neformale cu conducerea statului nostru”, astfel a comentat pentru NOI.md rezultatele celei de-a doua monitorizări postprogram a FMI pentru Republica Moldova colaboratorul științific superior al Institutului de Cercetări Economice din cadrul Academiei de Științe a Moldovei, Mihail Poisic.

„Principalele constatări și concluzii formulate de FMI nu inspiră optimism. Singura aluzie că pentru țara noastră „se prevede o înrăutățire considerabilă a situației fiscal-bugetare” ne face să ne gîndim la mai multe și să privim din alt unghi de vedere declarațiile liniștitoare ale structurilor de putere și ale celor care le cîntă la unison”, consideră economistul.

Interlocutorul a reamintit că „ei au remarcat, în special, instabilitatea crescîndă a valutei naționale în raport cu dolarul și moneda euro. Totodată, cursul leului în raport cu dolarul demult a depășit pragul de 13,5 lei, coordonat anterior cu FMI și prevăzut în toți indicatorii preconizați pentru finele anului curent”.

„Cum am mai vorbit de nenumărate ori, acest fapt este consecința deficitului cronic de valută străină, cauzat de reducerea cardinală a fluxului de investiții străine directe în economia internă a țării, micșorarea veniturilor de pe urma exportului de produse și servicii, diminuarea a circa cu 30 la sută a volumului încasărilor de la persoanele fizice la casele de schimb valutar: timp de 11 luni – minus 726 de milioane de dolari. Totodată, în luna trecută a fost înregistrat așa-numitul antirecord în ultimii cinci ani: soldul caselor valutare a constituit doar 91,6 de milioane de dolari, iar pînă atunci acesta întotdeauna se exprima în numere din trei cifre. În noiembrie 2013, pe piața de consum a Moldovei au fost introduși lei în sumă echivalentă cu 169,5 milioane de dolari”, a continuat expertul.

El a precizat, în special, că pentru stabilizarea situației de prăbușire pe piața valutară, BNM doar de la sfîrșitul lunii octombrie a vîndut 324 de milioane de dolari din rezervele valutare. Deși și pînă atunci, începînd cu luna februarie, BNM periodic vindea valută, și într-un volum mare .

„Însă nici speculanții valutari nu dormeau. Doar timp de două luni de la începutul lunii septembrie portofoliul de credite al băncilor a crescut cu 1,8 miliarde de lei. Și, bineînțeles, că în perioada electorală instabilă aceste resurse nu au fost orientate în sectorul real pentru dezvoltarea acestuia. Mai ales că partea majoră a creditelor a fost contractată doar pentru cîteva săptămîni. Ținînd cont de cele spuse, se poate de presupus că în baza acestor lei au fost procurați dolari și euro, cu scopul revînzării lor ulterioare, dar, bineînțeles, la un alt curs”, a specificat doctorul în științe.

„Paralel, după cum se cunoaște, la începutul acestei luni, în Banca de Economii și Banca Socială a fost instituită administrare specială externă, ceea ce a provocat o reacție de nervozitate la clienți, proprie pentru astfel de cazuri. Drept urmare, deponenții au început să-și retragă mijloacele de pe conturile sale. Pentru completarea lichidității acestor două bănci, BNM imediat a alocat resurse creditare într-un volum fără precedent – 2,6 de miliarde de lei – aproximativ o treime din rezervele valutare vîndute în ultimele două luni .

„Acum ne-a rămas să așteptăm puțin ca să se clarifice adevăratul scop al acestei vărsări financiare. Dacă aceste resurse în final vor fi direcționate pentru procurarea valutei străine, ceea ce, fără doar și poate, va determina fluctuațiile și mai mari ale leului moldovenesc, atunci reiese că noi am devenit martorii următoarei înșelătorii financiare, asupra căreia de nenumărate ori ne-au indicat într-un mod dur curatorii din Occident. Dar, deocamdată, inițiatorii și executorii unor astfel de scheme au scăpat basma curată”, a conchis Poisic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав