Cutremure stiri: 502

Ucraina intenţionează să suspende exportul de energie electrică

24 dec. 2014,, 17:00   Economie
4387 0
Foto: esco.co.ua
Ucraina a sistat exportul de energie electrică în Belarus şi Moldova şi în curînd Guvernul va anula decizia de a exporta energie electrică în Europa de la CTE Burştinsk. Anunţul a fost făcut de ministrul Energeticii şi Industriei Cărbunelui al Ucrainei, Vladimir Demcişin.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la presa ucraineană, el a menţionat că săptămîna trecută a propus cabinetului de miniştri o hotărîre prin care se anulează dotaţiile pentru acest tip de export şi consideră că, avînd în vedere diferenţa de preţ la energia electrică din Europa şi Ucraina, regimul economic de anulare a dotaţiilor automat va suspenda exportul.

Potrivit ministrului, Ucraina nu doar a suspendat exportul de energie în Moldova, dar şi intenţionează să exporte din Republica Moldova, precum şi din Belarus şi Rusia.

"Acum sîntem deja la etapa de achitare a avansului, adică în curînd vom avea un acord", a explicat el.

În dimineața zilei de astăzi, 24 decembrie, Ucraina a sistat livrările de energie electrică în Crimeea.

Anterior conducerea regiunii Odesa a relatat că intenţionează să procure energia insuficientă de la CTE Cuciurgan, amplasată în Transnistria. Liderul tiraspolean, Evgheni Şevciuk, deja a declarat că Transnistria "poate asigura cel puţin regiunea Odesa cu energie electrică", deşi proprietarul MGRES este "Inter RAO EES".

Dificultăţile din sistemul energetic al Ucrainei sînt cauzate de deficitul de cărbune la staţii, deoarece marea parte este extrasă din regiunea Doneţk.

Potrivit datelor Ministerului Energeticii şi Industriei Cărbunelui din Ucraina, în perioada ianuarie-noiembrie, în Moldova au fost livrate 729,6 milioane kW/h de energie electrică, ceea ce este de 1,9 ori mai puţin faţă de perioada similară din 2013. În echivalent bănesc tabloul este similar, unde livrările s-au redus pînă la $51,36 milioane.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав