X 
Cutremure stiri: 507

Diplomaţie letală a SUA în Ucraina

26 dec. 2014,, 04:00   Externe
2572 3

Foto: directpress.ru

Săptămâna trecută, preşedintele american, Barack Obama a semnat Actul de Susţinere a Libertăţii în Ucraina 2014. Această lege este o parte inalienabilă a atotcuprinzătorului dictat american în Ucraina.

La 15 ianuarie 2014, Comisia pentru Afaceri Externe din Senat a desfăşurat o şedinţă cu privire la urmările crizei în Ucraina. Nucleul viitorului proiect de lege a fost reprezentat de declaraţiile Victoriei Nuland, asistent pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat american.

Nu trecuse nicio lună după declaraţia publică a lui Nuland că SUA nu are de gând să sprijine candidaţi concreţi din partea unor partide concrete şi în presă au şi apărut informaţii despre convorbirea telefonică avută cu ambasadorul Geoffrey Pyatt, care demonstrează contrariul. Nuland nu doar că s-a pronunţat în favoarea lui Iaţeniuk, ci a încheiat convorbirea telefonică cu asigurări privind disponibilitatea vicepreşedintelui Joe Biden de a continua „operaţiunea”.
La două săptămâni după această convorbire a izbucnit Maidanul.

Vicepreşedintele Biden nu a apărut în Ucraina până în noiembrie. Dar prezenţa lui a fost resimţită deja în mai, când s-a anunţat că fiul lui, Hunter, a intrat în consiliul de conducere al companiei ucrainene Burisma (domeniul petrolier şi al gazelor). Această companie este condusă de cunoscutul oligarh Igor Kolomoiski, care, anterior, a fost desemnat guvernator al regiunii Dnepetrovsk, bogată în gaze.

Ca urmare a faptului că Burisma este înregistrată în Cipru, compania ar fi trebuit să plătească taxe în plus pentru extragerea şi exportul de minerale în Ucraina. Însă Acordul de Asociere cu Europa, aprobat la timp de Iaţeniuk, a îndepărtat obstacolele din calea fluxului de dolari în conturile bancare ale lui Kolomoiski şi Biden, dar care a trecut pe lângă buzunarele ucrainenilor de rând.

Lipsa de popularitate a exploatării gazelor de şist reflectă lipsa de popularitate a deciziilor pe care Iaţeniuk are de gând să le transpună în realitate. Iar dificultăţile economice cu care se confruntă Ucraina sunt agravate de conflictele etnice. Ele au dus în acest an la moartea a peste patru mii de cetăţeni ucraineni. Şi doar dacă rămâne în vigoare armistiţiul fragil în Ucraina, se poate spera că numărul victimelor nu va creşte.

Însă în locul măsurilor de refacere a Donbassului şi stabilizării relaţiilor economice ale Ucrainei cu vecinii din vest şi est, Guvernul american intenţionează s-o aprovizioneze cu arme. Ex-congresmenul Dennis Kucinich consideră că Actul de Susţinere a Libertăţii în Ucraina „declanşează un nou Război Rece”. Sub masca unei lovituri de stat democratice, puse în scenă de SUA, Occidentul a privat Ucraina de independenţă, transformând-o într-un teren favorabil pentru deplasarea NATO până la graniţele Rusiei, consideră Kucinich. Potrivit lui, Occidentul declanşează o nouă spirală a Războiului Rece, care poate duce la o confruntare nucleară.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав