Cutremure stiri: 503

Expert: Anul 2014 a fost marcat de multiple provocări

30 dec. 2014,, 16:40   Politică
4225 1

Foto: noi.md
Anul politic 2014 a fost unul cu multiple provocări atît pe plan intern, cît și regional, în contextul crizei din Ucraina, care a ridicat probleme serioase de securitate. Opinia aparține analistului politic Vasile Croitoru și a fost exprimată pentru NOI.md.


Potrivit analistului, pe plan intern s-a produs o schimbare esențială a raportului de forțe politice, în condițiile în care PCRM a pierdut monopolul deținut pe segmentul de stînga, spune Croitoru.

„2014 fost marcat de mișcări politice interesante. Pe scenă au apărut actori care au avut un impact neașteptat, mă refer la personajul lui Renato Usatîi, care a condimentat bucătăria politică din Moldova. PCRM, care a deținut un monopol pe eșichierul de stînga, acum se plasează abia pe locul trei. S-a observat și o poziționare diferită a acestui partid. Dacă în 2013 a avut un comportament mai radical, în acest an, comportamentul PCRM a fost moderat. În actualele condiții o guvernare monocoloră este foarte puțin probabilă. Și pe segmentul de dreapta au avut loc anumite schimbări. Paradoxul este că PLR, care a făcut parte din arcul guvernamental, s-a poziționat, în campanie, împotriva partenerilor”, a precizat Croitoru.

În opinia analistului, nu poate fi trecută cu vederea nici complicarea relației dintre Chișinău și Comrat, în urma referendumului organizat în Găgăuzia privind aderarea la Uniunea Vamală. Comportamentul antistatal al anumitor persoane din administrația de la Comrat, a ridicat, de asemenea, probleme de securitate, afirmă Croitoru.

Totuși, 2014 a fost marcat și de lucruri pozitive. „Un aspect pozitiv a fost semnarea Acordului de asociere și liber schimb cu UE. Un alt aspect pozitiv a fost că Coaliția nu s-a destrămat, chiar dacă partenerii s-au poziționat diferit în campanie. S-a menținut stabilitatea la nivel de guvernare. Rezultatele alegerilor au permis, cel puțin matematic, formarea coaliției de guvernare și menținerea direcției europene de dezvoltare. Chiar dacă alegătorii au oferit un credit de încredere acestor partide, asta nu înseamnă că au fost foarte mulțumiți de modul în care a fost guvernată țara în ultimii ani”, a adăugat Croitoru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав