X 
Cutremure stiri: 505

Teroarea din Europa – o consecință a toleranței bolnăvicioase

10 ian. 2015,, 15:45   Politică
11628 22

Foto: lenta.ru

Veaceslav Mateveev

Timp de secole, Europa a fost un fel de centru spiritual, politic și economic al civilizației umane.

Cultura ei provine din tradițiile indo-europene, din mitologia celtică și scandinavă, din tradițiile slave, a fost îmbogățită cu valori creștine și biblice, cu umanism, cu mărturiile geniale ale titanilor Epocii Renașterii. Însă, totul se schimbă, dar nu toate schimbările sînt spre bine. Există schimbări ce rup legătura dintre veacuri și îndepărtează omenirea de lumea strămoșilor. Îndepărtarea omului de primordial, de proiectul Divin duce la realitatea tristă și dăunătoare de astăzi.

Nu a rămas în afara acestor schimbări nici cultura europeană, universul spiritual european. În ultimele decenii ale secolului XX, Europa a încetat să-și mai apere tradițiile, spiritualitatea și civilizația. Acest centru antic, ce constituie coloana vertebrală a omenirii, s-a retras în defensivă şi se autoflagelează.

Evenimentele recente sunt o consecință a libertarianismului extremist și a toleranței maladive.

Desigur, toleranța nu e rea. Însă totul trebuie să aibă măsură. Dacă în școli este interzisă purtarea crucii și rugăciunea de dimineață, dacă, în ultimul timp, în Germania era interzisă arborarea drapelelor naționale, dacă în presă se vorbește că preoții votri sînt pedofili și perverși, dacă susțineți comunitățile gay, atunci veți ajunge la realitatea europeană de astăzi.

Totuși, nu trebuia să ne mire faptul că fundamentalismul islamic, în cele mai radicale forme ale lui, nu va sta mult în pragul continentului european, sărind de pe un picior pe altul, așteptînd o invitație specială să intre. Cantitatea, treptat, se transformă în calitate, iar valurile imense de emigranți din lumea islamică, au început, în sfîrșit, să elimine din mediul lor cele mai marginale și radicale răspunsuri pentru identitatea europeană

Zilele acestea, în Franța, s-au produs trei acte teroriste, care a bulversat opinia publică și presa. Lumea, în care au ajuns emigranții musulmani, le este total străină. Lor le este străină Catedrala Notre Dame de Paris, Aachen – capitala Vechilor Carolingieni, Roma – ca Cetatea de Scaun a Suveranului Pontif, Praga – centrul sacral al ezotericii europene, Alpii elvețieni, Monsegur și Tower, Oxfordul și Sorbona.

Toate acestea sunt pentru ei un alt univers, pe care, conform viziunilor fundamentaliștilor și fanaților islamici, trebuie distrus.

Este doar o chestiune de timp. Și în trecerea de la cantitatea acestei mase străine, ce nu dorește să se integreze în comunitatea europeană, într-o nouă calitate. Cum va arăta aceasta se putea presupune demult, amintindu-ne de Siria, Irak, Liban, Libia etc.

Acum acest nou val al confruntări dintre civilizații va fi greu de stăvilit. Mai ales că de la începutul anului, această confruntare, în cele mai radicale forme, a început în spațiul european. Este distrus ultimul bastion al vechii culturi. Se șterg tradițiile, se distruge fundamentul lumii vechi, pe care a fost creat universul uman timp de secole.

Astăzi, Europa este un bastion în agonie, atacat de culturile străine. Bastionul civilizației indo-europene, puternice odinioară, a umanismului, artei, științei și vitejiei europene. Însă toate acestea au fost strivite și remodelate în noi valori, unde nu doar bărbatul și femeia s-au schimbat cu locurile, dar și valorile general umane și-au schimbat culoarea și esența.

În ultimele decenii, europenilor li s-a interzis să opună rezistență, lor li s-a insuflat că toleranța și autoflagelarea sunt lucruri normale, că omul european este rău, iar cultura lui este totalitară și aristocrată – și iată consecințele.

Vechea cultură europeană a început să fie distrusă pe propriul teritoriu, iar elitele și populația băștinașă, trebuie să înghită în sec și să asculte Lady Gaga și Madonna, să progreseze necontrolat, liberalizîndu-și legile și atrofiindu-și mințile.

Toate acestea însă trebuie oprite. Evenimentele de ultimă oră vorbesc despre faptul nu mai avem ce ceda. Avem în spate casa și familia, soțiile și copiii, iar dacă nu dorim ca acest monstru cu minți și ambiții perverse să intre în casa europeană și să ne dicteze în cine să credem, atunci trebuie să ne mobilizăm voința și conștiința, identitatea și să revenim la rădăcinile noastre istorice și spirituale.

Așadar, ce s-a întîmplat în Franța, săptămîna aceasta.

Luni seara, un șofer de 37 de ani al unui microbuz a intrat în plin în mulțimea din piața din Nantes. După care a încercat să-și pună capăt zilelor cu ajutorul cuțitului. Zece persoane au fost rănite, iar una care a ajuns sub roți, se află în moarte clinică. Potrivit ministrului de Interne Bernard Cazeneuve este vorba despre o persoană „dezechilibrată”, dar nu despre un terorist.

Duminică seara, un șofer a accidentat 13 oameni în centrul orașului Dijon, strigînd „Allah Akbar!”. Potrivit datelor preliminare, el avea dereglări psihice. Iar sîmbătă, un francez de 20 de ani, originar din Burundi, a rănit trei polițiști în suburbia orașului Tours. El, la fel, a strigat „Allah Akbar!” și a fost împușcat pe loc. Bărbatul ucis este bănuit că avea legături cu gruparea „Statul Islamic”.

Conducerea franceză, desigur, a luat atitudine, a avut o reacție dură și operativă. Însă oare nu prea tîrziu s-au trezit autoritățile? Nu este prea tardivă reacția lor la manifestarea formelor extreme de xenofobie și intoleranță religioasă? Este o mare întrebare și, probabil, problema zilei.

După evenimentele din cele trei orașe ale Franței, președintele Francois Hollande a chemat la „vigilență” și „calm”. Potrivit lui, între evenimentele din Nantes, Dijon și Joue-les-Tours „evident, nu există legătură”. Despre aceasta președintele francez a declarat marți, 23 decembrie, în cadrul vizitei sale la Saint-Pierre et Miquelon. Francois HOllande a chemat populația să nu intre în panică. De asemenea, el a menționat determinarea guvernului de a contracara atacurile teroriste.

Însă, la moment, doar atacul asupra polițiștilor de lîngă Tours a fost calificat drept atac terorist. Incidentele din Nantes și Dijon sunt calificate drept „singulare”, iar autorii acestora – drept „persoane instabile mintal”.

Premierul Franței a anunțat despre fortificarea patrulării locurilor turistice din orașele Franței în timpul sărbătorilor de Crăciun și de Revelion. De la 200 pînă la 300 de militari vor suplimenta patrulele poliției în gări, piețe, străzi comerciale și alte locuri publice.

Menționăm că provocările în Franța au început încă în 2013. Atunci au răsunat un șir de declarații puternice și agresive. Organizația teroristă „Mișcarea pentru unitate și Jihad în Africa de Vest” a promis să organizeze acte teroriste pe teritoriul Franței, ca răspuns la operațiunea militară a trupelor franceze în Mali. „Franța a atacat islamul. Noi vom lovi Franța”, a declarat reprezentantul teroriștilor Abu Dardar.

Un șir de declarații au răsunat și după ce Franța a aderat la combaterea așa-zisului „Stat Islamic al Irakului și Levantului”. Și iată astăzi a început un val de răspuns, un răspuns practic, dur și, se pare că, definitiv.

Aşadar, avertizările lansate de Marine Le Pen, P. Buchanan şi alții devin realitate. Europa va avea un viitor dificil, deoarece, acceptînd emigranți din lumea islamică, ea a acceptat în lumea ei o cultură cu totul diferită. Alte valori, alte viziuni asupra lumii. Toate acestea ar fi putut convieţui, dacă cei aflaţi la putere în Europa nu ar fi discreditat timp de zeci de ani vechea lume europeană. Morala creştină europeană, valorile renaşterii şi tradiţiile sale.

Atunci ar fi fost posibilă convieţuirea cu reprezentanţii altor tradiţii şi credinţe. Însă dacă timp de zeci de ani le interzici cetăţenilor tăi să promoveze valorile tradiţionale ale strămoşilor, dacă îţi banalizezi biserica şi morala instituită de veacuri, dacă vrei să fii mai tolerant decît Dumnezeu şi începi să-ţi reformatezi lumea rebelă, materialistă şi progresistă, atunci proiectul tău este sortit eşecului, iar lovitura o vei primi chiar în inimă, în propria casă.

De aceea, astăzi, pînă cînd nu e tîrziu, aceste provocări radicale ale timpului trebuie analizate, trebuie conștientizate propriile rădăcini, propriul fundament istoric şi cultural, stopată distrugerea acelui bine, ce a unit timp de secole identitatea europeană. Este necesar să revenim la ceea ce constituia sensul vieţii pentru strămoşii noştri. Să revenim la Toma d’ Aquino, Goethe, Heine, Mickiewicz, Eliade și Dostoievski, Grieg, Cervantes și Kant, Wagner și Ceaikovski, Chopin și Dvorak, renunţînd la pseudo-progresul moral dement, să readucem credinţa şi cultura comunităţii tradiţionale în universităţile, şcolile, bibliotecile şi librăriile europene.

Viaţa de astăzi este ca şi ieri – o luptă pentru suflete. Cel care trădează ideile strămoşilor, care pierde memoria trecutului său, acela, mai devreme sau mai tîrziu, va oferi propria casă, propria familie, propria memorie în robie pentru idealuri străine, transformînd-se din scopul existenţei umane în mijloc, din Fiul lui Dumnezeu în rob pe pieţele orientale de sclavi ale viitorilor monştri de genul „Statului Islamic al Irakului şi Levantului”. Şi atunci nimeni nu va oferi nicio para chioară pentru tine, deoarece tu eşti un obiect, dar nu scopul existenţei omenirii, nu cel care a fost creat după chipul şi asemănarea Domnului, dar un animal mizerabil şi comod, care s-a rătăcit în timp, care şi-a pierdut faţa şi necesitatea istorică.

La momentul scrierii acestui material, s-au produs noi evenimente şi acte teroriste în Franţa, la sediul redacţiei „Charlie Hebdо”. „Libertatea ucisă”, „Ei nu vor ucide libertatea”, „Noi toţi suntem Charlie” – aceste titluri puteau fi citite pe fundal de doliu pe primele pagini ale presei franceze după actul terorist de la redacţia „Charlie Hebdo”. 12 persoane, printre care doi poliţişti, au fost ucise pe 7 ianuarie, la Paris, sub strigătele „Allah Akbar!”.

Hollande a declarat doliu naţional. „Este un război, un adevărat război, pe care îl poartă nu ostaşii, dar ucigaşii cu sînge rece, case se află în umbră şi sunt bine organizaţi. Pe 7 ianuarie, ei au săvîrşit un straşnic măcel în centrul Parisului”, scrie „Le Figaro”. „Este războiul pe care noi nu am dorit să-l vedem. Deoarece el este departe de noi – în Siria, Irak, Nigeria, Libia.

Noi nu am vrut să-l observăm şi nu am vrut nici să-i rostim numele. Însă nouă ni s-au dat semnale – în ajunul Crăciunului. Dar măcelul de la redacţia „Charlie Hebdo” a pus totul la locul lor: fanatismul islamic a declarat război Occidentului, Europei şi valorilor ei democratice”, menţionează autorul unui editorial, într-o publicaţie de dreapta.

Aşadar, ultimele evenimente au confirmat temerile, anunţate anterior. În prezent, avem de a face cu un nou val de teroare împotriva Europei şi a lumii creştine. Cum vor evolua evenimentele, depinde de voinţa elitelor politice de pe vechiul continent. Cert este un singur lucru– nu există cale de întoarcere. Lumea păşeşte în epoca noilor realităţi, ce sunt departe de sentimentele roz ale elitei libertariene occidentale

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав