Cutremure stiri: 501

Opinie: BNM ar face bine dacă ar coopera cu Guvernul

15 ian. 2015,, 16:15   Economie
4143 0
Foto: noi.md
Pe fundalul cererii sporite de valută, Banca Naţională ar trebui cu mai multă stricteţe să îndeplinească toate prevederile reglementării valutare, consideră Grigore Furtună, cunoscut bancher, în prezent pensionar.

Solicitat de agenția "Infotag", el a spus că nu este necesar de inventat şi adoptat ceva nou în privinţa reglementării pînă cînd nu se vor pune în practică actualele reguli şi norme.

"Regulatorul pieţei zilnic primeşte rapoarte detaliate de la bănci şi case de schimb valutar, din care nu este dificil de concluzionat de unde parvine asemenea cerere de valută", a menţionat Furtună.

Fostul bancher nu crede că în situaţia actuală de pe piaţa valutară trebuie de întreprins măsuri administrative restrictive, care, în opinia lui, puţin probabil vor da rezultatul dorit.

"În primul rînd, BNM trebuie să facă tot ce i s-a prescris, iar dacă toate acestea nu vor da rezultat, doar atunci ar fi potrivit de inventat şi implementat ceva nou. Nu cred că introducerea taxei la cumpărarea valutei sau, să zicem, vînzarea obligatorie statului a unei părţi din venitul valutar sînt măsuri la care ar trebui de recurs la etapa actuală", afirmă bancherul.

În opinia lui Furtună, regulatorul pieţei ar trebui în primul rînd să definească categoria celor care în această perioadă cumpără valută şi să se întrebe: care este cauza?

"Sînt departe de gîndul că cererea este generată de situaţia de pe pieţele valutare ale Ucrainei şi Rusiei. Mulţi nu pot să înţeleagă de ce regulatorul atît de activ a cumpărat în perioada 2013 – începutul lui 2014 valută apărută dinadins în aşa volum? Iar acum pe piaţă, de asemenea, brusc a apărut cerere sporită de valută", a afirmat cu nedumerire Furtună.

În opinia lui, asemenea instituţii importante de stat cum sînt Guvernul şi Banca Naţională trebuie să acţioneze în comun, nu să facă schimb de declaraţii prin intermediul presei.

"Ar trebui să stea la aceeaşi masă şi să clarifice ce se întîmplă pe piaţa valutară, dînd cărţile pe faţă. Puţin probabil că în asemenea situaţie poate fi perceput ca argument serios faptul că valuta din Moldova este solicitată de populaţia din ţara vecină, a cărei valută naţională s-a depreciat mai mult de două ori", a menţionat bancherul.

El nu consideră că în situaţia dată regulatorul pieţei trebuie să răspundă doar de indicele preţurilor de consum din ţară, ceea ce este puţin probabil fără a lua în calcul cursul valutei naţionale.

"Cred că este posibil, dar numai în parametri foarte nesemnificativi, nu în aşa mod încît nivelul inflaţiei să depăşească 4,7%, iar indicele deprecierii leului să fie de peste 20%", a subliniat Grigore Furtună.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав