Cutremure stiri: 505

Nistor Grozavu: Proiectul „Mina Chișinău” va rezolva trei probleme

19 ian. 2015,, 14:15   Societate
10128 4

Foto: noi.md

Viceprimarul Nistor Grozavu afirmă că proiectul „Mina Chișinău” are menirea să rezolve trei probleme. Acestea sînt: 1. readucerea la buna funcționalitate a minei Chișinău, care este în proporții de 20-25 % inundată, prezentînd pericolul de prăbușire a boltei în unele sectoare ale minei; 2. securizarea sistemului de alimentare cu apă, care este o sursă de rezervă în situații excepționale pentru cazurile unor inundații de proporții la Nistru; 3. mina se încadrează perfect în strategia de dezvoltare a sistemului de alimentare cu apă, iar în acest sens se prevede ca în 10-15 ani, jumătate din sursele de alimentare cu apă a orașului să fie din surse subterane”.

Lucrările de proiectare împreună cu însuși proiectul se estimează la o sumă de 43 de milioane lei. Proiectarea acestuia urmează să fie executată pînă la începutul lunii iunie, iar efectuarea lucrărilor – deja din a doua jumătate a anului.

„Noi propunem ca lucrările să fie executate în două faze: mai întîi să fie forate șase sonde, puse în funcțiune, apoi celelalte șase. Aproximativ un an de zile aceste 12 sonde vor funcționa în permanență, pentru a se evacua toată apa din mina Chișinău”, a completat viceprimarul.

După uscarea minei, se va trece la utilizarea apei din punct de vedere tehnologic, adică după necesitate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав