Cutremure stiri: 502

Anchetatorii cunosc numele celor care au furat banii de la Banca de Economii

7 feb. 2015,, 12:00   Societate
9775 2
Foto: noi.md
„Scenariul după care au fost retrași banii de la Banca de Economii în Banca Socială și apoi dincolo de Republica Moldova este deja clar, se cunosc numele persoanelor care au semnat contractele, există și contractele înseși.

Acum a rămas o nimic toată – să dovedim intenția acestor oameni de a-și atribui banii sau de a-i transmite, contra unui comision, desigur, unei persoane terțe. Și iată această nimica toată necesită o mulțime de timp”, a relatat șeful Direcţiei urmărire penală din cadrul Centrului National Anticorupție (CNA), Bogdan Zumbreanu, intervievat de NOI.md.

Ieri au fost efectuate percheziții pe 26 de adrese în dosarul „Banca de Economii” și „Banca Socială”. În timpul acestora, anchetatorii au confiscat documente care confirmă că băncile au provocat daune de miliarde de lei.

Printre alții, ofițeri CNA au percheziționat și casa omului de afaceri Ilan Șor din centrul capitalei. Mai tîrziu, Ilan Șor și trei foști membri ai consiliilor de administrație ale celor două bănci au fost interogați la sediul CNA. Angajații Centrului au subliniat că toate cele 4 persoane au primit statutul de suspecți.
Suspecții pledează nevinovați, dar spun că sînt gata să coopereze cu anchetatorii.

„Faptul infracțiunii există – statului i-a fost cauzat un prejudiciu enorm, dar ceea ce a rămas să facem e foarte complicat și ne va lua mult timp. Cert este că, deși Republica Moldova are acorduri internaționale privind cooperarea în acest domeniu, procedurile de cooperare sînt destul de birocratizate. Ne vom adresa la Procuratura Generală, care, la rîndul său, se va adresa colegilor lor din țările care prezintă interes pentru noi, după care – băncilor de acolo, dar numai cu permisiunea celorlalte departamente de acolo... În general, ancheta ar putea dura nici chiar luni de zile, dar ani”, a precizat Zumbreanu.

Anchetatorul a numit prostii zvonurile răspîndite în societate precum că acțiunile curente întreprinse de CNA au scopul de a confisca documentele băncilor pentru a încurca unui eventual audit internațional.

„Vă puteți imagina ce reacție internațională va urma dacă ne-am fi permis așa ceva! Noi nu sîntem idioți. Dimpotrivă, sîntem gata să cooperăm activ și strîns cu ei, doar că mă îndoiesc că ne vor putea ajuta, în condițiile normelor și reglementărilor procedurale complicate”, a spus sursa.

Este rezonabil să ne întrebăm dacă nu cumva cei de la CNA, vorbind despre procesul îndelungat de investigare, se conduc după principiul lui Nasreddin Hodja, care i-a promis emirului pentru o pungă de galbeni, în 20 de ani să-l învețe teologia, pentru că în acest timp unul dintre ei neapărat va muri?!

„A dovedi că statului i-a fost cauzat intenționat daune de miliarde de dolari este o chestiune de onoare pentru noi. Și o vom face”, a asigurat Zumbreanu.

Potrivit șefului Direcției urmărire penală, în viitorul apropiat vor fi audiate și alte persoane. Posibil, și ele vor primi statutul de suspecți.

Potrivit anchetatorilor, o mare sumă de bani a fost scoasă din Banca de Economii, transferată la Banca Socială și apoi – în străinătate. Unde se află acum acești bani rămîne de văzut.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав