Cutremure stiri: 501

Expert: Prin ce se deosebește criza din 2015 de crizele din 1998 și 2009?

14 feb. 2015,, 11:15   Economie
8047 0
Эксперт: Чем отличается кризис-2015 от кризисов в 1998 г. и 2009 г.?
Foto: noi.md
„Mulți din concetățenii noștri au anumite sume de bani în euro, pe care le schimbă în lei la un curs convenabil. Pentru ei nu ar trebui să fie criză. Însă problema constă în aceea că deprecierea continuă a leului în raport cu euro și dolarul este doar un simptom alarmant al problemelor din economie”, consideră doctorul în științe economice, fostul deputat al Parlamentului Republicii Moldova, ex-președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Veaceslav Ioniță, informează NOI.md. Potrivit expertului, Banca Națională a Moldovei poate menține cursul leului față de euro la nivelul de 21 sau 22 de lei, însă aceasta poate fi comparat cu scăderea febrei unui grav bolnav”.

Veaceslav Ioniță a comunicat vineri jurnaliștilor, în cadrul ședinței clubului de presă „Rezonanța socială”, că actuala situație din economia moldovenească amintește de crizele din anii 1998 și 2009, însă există mari diferențe.

În anul 1998, criza valutară s-a produs din cauza deficitului de ofertă la valuta străină. În luna august 1998, în Rusia a început o criză financiară regională, iar economia moldovenească era strîns legată de cea rusă: întreprinderile din Moldova nu au primit bani pentru marfa livrată, ceea ce a provocat în țară un deficit de dolari. În Moldova criza s-a manifestat aproape cu jumătate de an mai tîrziu și s-a menținut puțin mai mult de un an. Au urmat trei valuri de cădere, după care leul s-a stabilizat la nivelul de 12,5 lei pentru un dolar SUA, după cursul anterior de 4,5 lei pentru un dolar. Atunci criza la modul real a fost provocată de factor extern.

„Atunci cînd se vorbește că actuala criză la fel a fost provocată de factori externi, trebuie de văzut cifrele. Chestiunea constă în aceea că concetățenii noștri trimit în continuare bani de peste hotare. Este adevărat, volumul remitențelor este mai mic, dar nu într-atît, încît din această cauză să apară un deficit de valută. Factorii externi în criza actuală constituie cel mult 10%. În premieră, în Moldova s-a produs o criză provocată de guvernanții noștri”, consideră expertul.

„Acum cîteva sute de ani, banii erau din argint și pentru a-și jefui poporul autorităților le era suficient să emită monede un pic mai ușoare. În cazul nostru banii au fost scoși din țară, aceasta se poate vedea din datele statistice. Volumul creditării interbancare permanent era la nivelul de circa 3 miliarde de lei, după care acesta a crescut brusc pînă la 13,5 miliarde de lei, din care 11 miliarde de lei au revenit unei singure bănci. Ulterior au ieșit la suprafață și alte fapte similare.

„În luna septembrie 2014, eu am relatat că la „Banca de Economii” a fost aplicată schema creditelor fictive pentru a scoate banii din bancă. Atunci era vorba de 500 de milioane de dolari și lumea era șocată. Însă acum această sumă pare ilară. Astfel, dacă în 20 de ani de independență toate băncile moldovenești păstrau peste hotare 400 de milioane de dolari, pe parcursul unui an la această sumă s-a adăugat un miliard de dolari. Din această cauză pe piața internă s-a creat o cerere anomală la valută (masa monetară a rămas la nivelul de 43 de miliarde de lei), care a provocat deprecierea leului. Chiar dacă banii furați vor fi restituiți, numai pe diferența de curs aceasta va fi o sumă enormă”, a menționat Veaceslav Ioniță.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав