X 
Cutremure stiri: 505

Expert: Consecințele stopării industriei de conserve vor fi catastrofale

25 feb. 2015,, 15:30   Economie
3453 1
Foto: radikal.ru
„Dacă în timpul apropiat producătorii de conserve nu vor primi creditul preferențial promis, noi nu vom putea demara noul sezon agricol și vom fi nevoiți să oprim procesul de producție. Consecințele vor fi catastrofale pentru producătorii agricoli, transportatori, inclusiv ÎS «Calea Ferată din Moldova», dar și pentru economia țării în general”, a declarat pentru NOI.md directorul general al întreprinderii „Fortuna-Plus” SRL (Criuleni), Ilia Vainrub.

Directorii fabricilor de conserve au declarat nu o dată că au nevoie de un credit preferențial în mărime de 500 de milioane de lei și de micșorarea TVA de la 20% pînă la 8%.

Potrivit șefilor de întreprinderi, aceste măsuri extrem de importante și necesare ale statului vor contribui la depășirea consecințelor cauzate de embargoul rusesc și vor preveni distrugerea ramurii. Producătorii de conserve amintesc că, în anul 2014, întreprinderile din domeniu au procesat 330 de mii de tone de fructe și legume, însă așa și nu au primit compensațiile promise de stat.

Recent, Banca Națională a Moldovei (BNM) a refuzat să acorde Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare 500 de milioane de lei pentru a achita datoriile întreprinderilor procesatoare care au suferit pierderi din cauza interdicţiilor impuse de Rusia la conservele din Moldova .

„Este o decizie destul de stranie, avînd în vedere că viceguvernatorul BNM Marin Moloșag, în cadrul întrevederii cu producătorii de conserve și vinificatorii autohtoni, în prezența viceministrului Agriculturii Vlad Loghin, ne-a promis că vom primi un credit preferențial în mărime de un miliard de lei pentru a ne onora angajamentele față de băncile comerciale și a ne pregăti pentru noul sezon agricol. Deja în luna martie urmează să începem semănatul mazării, porumbului dulce, iar ulterior, a roșiilor și castraveților. Fără aceasta activitatea ulterioară a fabricilor nu are niciun sens, or, este mai ieftin de aruncat la gunoii utilajul care nu a funcționat un an decît să-l menții în regim normal”, a precizat antreprenorul.

Ilia Vainrub a precizat că ex-premierul Iurie Leancă, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Asociația Producătorilor de Conserve „Speranța-Con” s-au adresat recent președintelui țării, Nicolae Timofti, cu un mesaj, în care au expus esența problemei și au solicitat să fie susținuți. „Șeful statului a înțeles situația și a emis o rezoluție pentru noul premier, Chiril Gaburici, cerînd ca această problemă să fie soluționată. Noul șef al cabinetului de miniștri deocamdată nu a întreprins măsuri în privința noastră”. În schimb, ne îngrijorează asigurările lui recente, după întîlnirea cu reprezentanții băncilor din Moldova, cu privire la disponibilitatea sectorului bancar de a crea condiții avantajoase maxime de creditare pentru producătorii agricoli și procesatori”.

„Același lucru l-au promis anul trecut bancherii și Iurie Leancă. Noi i-am crezut și am îndeplinit toate solicitările Guvernului legate de procesarea producției agricole, am muncit zi și noapte. Noi nu doar am procesat recolta, ci și am calmat spiritele atunci cînd agricultorii revoltați de inactivitatea Guvernului erau gata să urce la volanul tractoarelor și să pornească în marș spre Chișinău și să întreprindă și alte acțiuni de protest. Iar acum noi primim scrisori amenințătoare de la bancheri, care ne cer să achităm urgent datoriile. Iată ce fel de înțelegere reciprocă avem”, a conchis Vainrub.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав