X 
Cutremure stiri: 505

Expert: „Măciuca” guvernamentală nu va îmbunătăți situația cu medicamentele în spitale și farmacii

7 mar. 2015,, 11:00   Economie
3968 0
Эксперт: Правительственная дубина не улучшит ситуацию с медикаментами в больницах и аптеках
Foto: panoramio.com
„Numai prin înăsprirea amenzilor în privința distribuitorilor de medicamente situația privind asigurarea farmaciilor și spitalelor cu preparatele necesare nu se va îmbunătăți. Problema trebuie rezolvată complex și soluția este simplă, însă nu sîntem sau nu se dorește să fim auziți”, a declarat pentru NOI.md vicedirectorul unei din cele mai mari companii specializate în importul și comercializarea angro a medicamentelor și preparatelor medicale „TETIS”, Sergiu Perepelița.

Recent, Guvernul a înăsprit regulile de procurare a medicamentelor pentru spitale. Documentul prevede sancțiuni pentru furnizorii de medicamente care nu respectă prevederile contractuale. Astfel, au fost stabilite amenzi în mărime de 50% din suma totală a contractului plus cîte un procent pentru fiecare zi de întărziere. Totodată, importatorii sînt obligați să informeze cumpărătorii despre imposibilitatea livrărilor în termen de 15 zile. În caz contrar, amenda va constitui 5% din suma contractului.

„Această prevedere este absurdă și neargumentată. Imaginați-vă situația în care suma contractului constituie 2 milioane de lei, iar dumneavoastră, din motive de forță majoră, nu ați livrat anumite medicamente în sumă de 1000 de lei. Adică furnizorul urmează să achite o amendă de un milion de lei, care cu fiecare zi crește cu 1%?! De menționat și alt moment: în noul regulament responsabilitatea instituțiilor medicale față de furnizori este minimală. Sau mai excat, iresponsabilitatea. Conform prevederilor care mai sînt în vigoare, spitalul este obligat să se achite cu partenerul în termen de 30 de zile din momentul primirii medicamentelor. Participanții de pe piața farmaceutică știu că achitarea se tergiversează pînă la jumătate de an, cu toate că de regulă statul le alocă banii la timp”, a menționat specialistul.

Sergiu Perepelița a precizat că situația legată de criza medicamentelor în farmacii și spitale se explică simplu: prin deprecierea monedei naționale cu peste 30% în luna ianuarie, în condițiile în care tenderele privind livrarea medicamentelor în anul 2015 au fost desfășurate în luna septembrie 2014 și în contracte au fost fixate prețurile în lei din perioada respectivă.

În conformitate cu regulamentul, Agenția Medicamentului trebuie să reglementeze formarea prețurilor la medicamente în cazul schimbării cursului valutar cu 5%. Acest lucru se face cu întîrziere sau nu se face deloc. În catalogul medicamentelor de import, care este valabil în Moldova, companiile producătoare înregistrează prețurile la producția lor în valută străină. Concomitent, se fixează și prețul în lei și anume acesta se folosește ca bază la formarea adaosului comercial angro și cu amănuntul.

Conform regulamentului, importatorii pot stabili un adaos de 15% la producție în cazul livrărilor pentru instituțiile medicale și farmacii. Totodată, farmaciile pot stabili un adaos comercial la vînzările cu amănuntul în mărime de 25%. La toate acestea se adaugă TVA în mărime de 8%. Din cauza concurenței, importatorii de obicei stabilesc o marjă nu mai mare de 5%. Leul s-a prăbușit, prețul a rămas același, însă valuta ești nevoit să o cumper de la bănci deja la cursul curent. Adică pentru a îndeplini angajamentele trebuie de activat în peridere. Cui îi este interesantă o asemenea afacere?!

„Problema se rezolvă simplu: în catalog trebuie de lăsat doar prețul în valută la medicamentele de import și să fie prevăzută posibilitatea de reevaluat medicamentele rămase după cursul curent. Aceasta a salvat situația privind asigurarea Moldovei cu medicamente în anul 1998. De ce să nu revenim la practica anterioară? În caz contrar, nimeni nu va mai dori să participe la tendere. Sperăm foarte mult că funcționarii de la Guvern vor ține cont de argumentele noastre și vor lua o decizie normală”, a conchis Perepelița.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав