Cutremure stiri: 505

Der Spiegel: Pozitia SUA trezeste nedumerire

9 mar. 2015,, 23:00   Externe
6394 2

Foto: ruvr.ru

In criza din Ucraina, presedintele american, Barack Obama, sustine pozitia cancelarului german, Angela Merkel. In schimb, adeptii liniei dure incita, la Washington, conflictul cu Moscova. Este vorba, in primul rand, de comandantul suprem al fortelor NATO in Europa. Berlinul este nemultumit, afirma publicatia Der Spiegel intr-un articol semnat, printre altii, de Matthias Gebauer, Christiane Hoffman, Matthias Schepp, Christoph Schult si Holger Stark.

Miercurea trecuta in estul Ucrainei: este o liniste incredibila, asa cum nu a mai fost de mult in aceasta regiune. In general, luptele dintre armata ucraineana si separatistii prorusi au incetat, se retrage armamentul greu. Armistitiul, convenit la Minsk, nu este respectat in totalitate, dar functioneaza.

In aceeasi zi, la Washington, generalul Philip Breedlove, comandantul fortelor NATO in Europa, iese in fata presei. Putin, declara el, si-a sporit inca o data prezenta militara in estul Ucrainei - presedintele rus actioneaza in Donbas cu "ajutorul a peste 1000 de masini de lupta, unitati de lupta si divizii de artilerie". Concluzia lui Breedlove: "Situatia nu se imbunatateste, ea devine tot mai grava cu fiecare zi", scrie Der Spiegel.

La Berlin, nimeni nu mai intelege nimic. La ce se refera Breedlove? Din nou, guvernul federal, bazandu-se pe datele serviciului de spionaj, nu impartaseste punctul de vedere al generalului american. Totul se deruleaza dupa acelasi tipar: de cateva luni, Breedlove vorbeste despre actiunile rusilor din estul Ucrainei. Concentrare de trupe si tehnica militara la granita, coloane inexistente de tancuri rusesti. De fiecare data, cifrele indicate de Breedlove sunt considerabil mai mari decat estimarile partenerilor din NATO. Dar cuvintele lui, joaca in favoarea sustinatorilor liniei dure din Congresul american.

La Berlin, guvernul este ingrijorat. Vor oare americanii sa impiedice realizarea eforturilor de mediere angajate de europeni in frunte cu Merkel? Pe culoarele cancelariei germane se vorbeste despre "o propaganda periculoasa". Mai ales ca nu numai neobositul general trezeste indignare. Acelasi sentiment este generat si de alti "actori", precum Victoria Nuland. Toate astea sunt interpretate de europeni ca piedica in procesul de identificare a unei solutii politice pentru criza din Ucraina. Scopul acestor oameni: furnizarea de arme Ucrainei.

In acest context, Barack Obama pare sa fie "last man standing". Deocamdata, el sustine eforturile diplomatice ale lui Merkel. Dar in acelasi timp, el nu face nimic in privinta acelor forte care agita spiritile, amplificand tensiunea din relatiile cu Rusia si vor sa livreze armament Ucrainei. Actiunile generalului Breedlove sunt convenite cu Casa Alba si cu Pentagonul, afirma Washingtonul. Berlinul este ingrijorat in special de consecintele declaratiilor lui Breedlove. Cu ajutorul unor date partial false, partial exagerate, NATO si Occidentul risca sa piarda increderea de care se bucura, a avertizat un inalt responsabil in cadrul unei dezbateri legata de situatia din Ucraina.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав