Cutremure stiri: 506

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni, astăzi, pentru o şedinţă informală cu privire la Crimeea

19 mar. 2015,, 12:50   Externe
2841 2

Foto: newsru.com

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni, astăzi, pentru o şedinţă informală cu privire la situaţia din Crimeea, la un an după anexarea acestei peninsule ucrainene la Rusia, au anunţat miercuri diplomaţi pentru agenţia rusă Tass.

Reuniunea informală, organizată la iniţiativa Lituaniei, va începe la ora locală 17.00 (23.00, ora Moldovei) şi va avea loc probabil cu uşile închise.

La reuniune va participa inclusiv liderul istoric al tătarilor din Crimeea, Mustafa Djemilev.

Reuniunea va avea loc în "format Arria", de la numele fostului ambasador venezuelean Diego Arria, care a inventat acest concept. "Formatul Arria" presupune consultări informale, organizate la iniţiativa uneia dintre cele 15 state membre ale Consiliului, care poate să invite participanţi externi. Fiecare stat membru al Consiliului poate decide dacă să participe sau nu la această reuniune.

Mustafa Djemilev va susţine o conferinţă de presă la finalul reuniunii.

Potrivit ambasadorului rus la ONU, Vitali Ciurkin, Rusia nu va participa la această reuniune.

Reuniunea informală cu privire la situaţia din Crimeea este "contraproductivă şi provocatoare", a acuzat diplomatul rus.

Mii de oameni au celebrat miercuri, la Moscova, un an de la anexarea Peninsulei Crimeea, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, afirmînd că integrarea fostului teritoriu ucrainean a permis recîştigarea "rădăcinilor istorice ale naţiunii" ruse.

Rusia a anexat Crimeea în martie 2014, după înlăturarea, pe fondul protestelor, a regimului prorus ucrainean condus de Viktor Ianukovici. Conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit în martie 2014 în regiunile Doneţk şi Lugansk, s-a soldat pînă acum cu peste 6.000 de morţi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав