X 
Cutremure stiri: 506

CUC nu-i permite lansarea mecanismului de fixare obiectivă a încălcărilor în Zona de Securitate a Regiunii Transnistrene a RM, relatează NOI.md.

3 apr. 2015,, 17:45   Societate
4052 0
ОКК не может запустить механизм фиксации нарушений в Зоне безопасности
Foto: vestipmr.info
Poziția ocupată de delegația transnistreană în CUC (organul ce coordonează operațiunea de pacificare de pe Nistru), nu le permite Forțelor Mixte de Menținere a Păcii (FMMP) să fixeze obiectiv încălcările în Zona de Securitate a Regiunii Transnistrene al RM (ZS), consideră Biroul pentru Reintegrare al Moldovei. Accesul observatorilor militari ai FMMP la documentarea informației privind încălcările este blocat deoarece hotărîrea în această cauză este adoptată după principiul unui consens. Respectiv, partea pentru care fixarea încălcărilor este dezavantajoasă poate să o compromită.

La ședința CUC susținută joi, 2 aprilie, această problemă iarăși a devenit subiectul discuției. Potrivit informației părții moldovenești, în dimineața zilei de 1 aprilie, în punctul de trecere transnistrean, la intrarea în orașul Bender, din partea Căușenilor, a fost oprit un automobil cu angajații Inspectoratului de poliție Bender. Vameșii transnistreni au cerut proprietarului autovehiculului să achite prima de asigurare (introducerea căreia a fost amînată peste cîteva ore. Deplasarea observatorilor militari pentru fixarea acestei încălcări în ZS a fost compromisă, deoarece șeful contingentului transnistrean în FMP a refuzat să o autorizeze.

Astfel de situații se produc permanent și de nenumărate ori au servit drept motiv pentru dezbateri în cadrul CUC, totuși, nu s-a reușit să se identifice soluția acestei probleme. Situația creată nu permite readucerea activității FMP la regim normal. Discutarea și soluționarea problemei de libera circulație în Zona de Securitate, pe care delegația moldovenească o consideră drept primordială, nu prezintă interes pentru colegii transnistreni.

Chiar și eforturile mediatorilor, ale Federației Ruse și OSCE de a urni din loc activitatea CUC, nu au avut succes. La ședința Comisiei din 2 aprilie propunerea copreședintelui CUC din partea Rusiei, Evgheni Vereșciaghin, ca deplasarea observatorilor militari ale FMMP să fie efectuată la solicitarea oricărui șef al contingentului de pacificare, a fost respinsă de delegația transnistreană. În legătură cu lipsa unui consens ședința CUC a fost iarăși amînată pentru o săptămînă.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав