X 
Cutremure stiri: 505

Wesley Clark, expert NATO: "Ucraina trebuie înarmată ACUM. Rusia va ataca în 60 de zile"

5 apr. 2015,, 22:00   Externe
5693 6

Foto: gordonua.com

Generalul Wesley Clark, fost comandant al forţelor NATO în Europa și consilier onorific pe probleme strategice al lui Victor Ponta, avertizează că Ucraina trebuie să fie înarmată așa cum se cuvine chiar acum, deoarece nu este pregătită pentru iminenta confruntare cu Rusia. Altfel, mâine se împlinește un an de la izbucnirea conflictului între forțele ucrainene și separatiștii proruși în estul Ucrainei.

Într-o analiză pentru Newsweek, Wesley Clark arată că forțele ucrainene ar trebui să se aștepte la un atac în decurs de 60 de zile, dacă se ține cont de tiparul acțiunilor Rusiei, de declarațiile făcute și de antecedentele lui Putin.

Expertul NATO avertizează că ideea ca Ucraina este "neajutorată" în fața agresiunii rușilor este una falsă, Ucraina trebuie să își utilizeze toată forța de care dispune, pentru că încă nu-și toata capacitatea. El explică faptul că până acum au fost mobilizați 41.000 de soldați, iar cei care vor completa efectivele de luptă sunt antrenați "rudimentar".

Potrivit estimărilor, în luptă vor fi angrenați 9.000 de soldați din Federația Rusă și în jur de 30.000 - 35.000 de luptători separatiști din estul Ucrainei, dotați cu 400 de tancuri și 700 de piese de artilerie, inclusiv lansatoare de rachete. Alți 50.000 de soldați ruși așteaptă lângă granița cu Ucraina, iar în Crimeea încă 50.000. Deci, scenariul descris de Wesley Clark nu este unul tocmai unul optimist. El enumeră dotările armatei ruse, pe care o califică "foarte avansată", comparativ cu cea ucraineană care folosește mai ales echipament vechi, din epoca sovietică.

Ucraina, de una singură, nu poate opri Rusia, subliniază Wesley Clark, care adaugă că această țară are nevoie de asistență militară imediată. Pe 6 aprilie se împlinește un an de la izbucnirea conflictului între forțele ucrainene și separatiștii proruși în estul Ucrainei, unde confruntările s-au soldat cu moartea a peste 6.000 de persoane și unde în prezent există un armistițiu între cele două tabere combatante, în general respectat, în pofida unor ciocniri sporadice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав