Cutremure stiri: 501

Investitorii francezi și germani consideră că în Moldova climatul de afaceri este nefavorabil

21 apr. 2015,, 15:30   Economie
2938 0
Французские и немецкие инвесторы назвали неблагоприятным деловой климат в Молдове
Foto: inpress.ua
Întreprinderile cu capital francez și german care activează în Republica Moldova consideră că în țara noastră climatul de afaceri este destul de nefavorabil și se așteaptă la o înrăutățire a situației în viitor. Aceste rezultate se conțin în Barometrul de afaceri elaborat în urma chestionării companiilor respective și prezentat de Camera de Comerț și Industrie Moldova-Franța și Asociația „Colaborare economică moldo-germană”, informează NOI.md.

Potrivit președintelui Camerei de Comerț și Industrie Moldova-Franța, Emmanuel Skoulios, Barometrul de afaceri oferă comunității de afaceri o oportunitate unică de a se expune vizavi de performanța economică și climatul de afaceri, să comunice părerea sa autorităților moldovenești și publicului larg.

Emmanuel Skoulios a subliniat că, avînd în vedere faptul că Moldova dorește să aibă un mediu de afaceri cît mai atractiv și să atragă cît mai mulți investitori străini, un asemenea instrument ca Barometrul de afaceri este foarte util, deoarece arată în ce stare se află mediul de afaceri.
Pentru a evalua situația companiilor cu capital francez și german din Moldova, li s-au propus 6 subiecte: perspectivele de dezvoltare a afacerilor, cifra de afaceri, investițiile, ocuparea forței de muncă/gestionarea cadrelor, profitul și mediul de afaceri. Pentru fiecare întrebare au fost propuse trei variante de răspuns: declin, stabilitate, creștere. Primul sondaj de acest fel a fost realizat în Moldova în anul 2011, cînd la studiu au participat companiile cu capital francez. În cadrul actualului sondaj au participat 108 întreprinderi cu capital francez și german din Moldova, care sînt membre ale Camerei de Comerț și Industrie Moldova-Franța și Asociației „Colaborare economică moldo-germană”.

Potrivit datelor Barometrului de afaceri, climatul de afaceri în Moldova a fost perceput de către întreprinderile chestionate drept unul defavorabil. Previziunile rămîn a fi negative pentru următorul trimestru, chiar dacă întreprinderile sînt mai puțin pesimiste. În linii mari, întreprinderile chestionate se așteaptă totuși la o deteriorare a climatului de afaceri.

Companiile chestionate au declarat că în trimestrul trecut au înregistrat o reducere nesemnificativă a profitului. Totodată, prognozele lor pentru trimestrul următor sînt un pic mai optimiste. În ansamblu, întreprinderile care au participat la sondaj se așteaptă în perspectiva apropiată la o creștere nesemnificativă.

Întreprinderile chestionate se așteaptă în linii mari la perspective stabile de dezvoltare a activității lor pentru trimestrul următor. Companiile au declarat că au înregistrat o cifră de afaceri stabilă, cu o ușoară creștere pe parcursul ultimului trimestru. Ele prevăd o creștere ușoară a cifrei lor de afaceri pentru trimestrul următor. În linii mari, întreprinderile chestionate prevăd o ușoară creștere a activității lor.

Volumul investițiilor companiilor chestionate, în trimestrul trecut, a rămas la același nivel. În trimestrul următor întreprinderile intenționează să mărească nesemnificativ volumul investițiilor.

Pe parcursul ultimului trimestru numărul salariaților din cadrul întreprinderilor chestionate a rămas stabil, cu o ușoară creștere a efectivului. În perioada următoarelor trei luni întreprinderile chestionate prevăd menținerea efectivelor de personal la același nivel sau să recurgă eventual la recrutări neesențiale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав