X 
Cutremure stiri: 505

Poliția Moldovei, în relații secrete cu Europa

22 apr. 2015,, 14:15   Societate
3280 0
Полиция Молдовы вступила в секретную связь с Европой
Foto:newsmoldova.md
Organele de drept din Moldova au obținut acces la canalul internațional securizat de comunicare SIENA, relatează NOI.md. Această platformă de rețea pentru schimb de informații confidențiale a fost lansată în 2013 și este controlată de operatorul european de informații în domeniul organelor de drept EuroPol. Prezentarea care a avut loc la Centrul cooperare polițienească internațională al Inspectoratului General al Poliției (IGP) al RM a fost efectuată de viceministrul Afacerilor Interne, generalul de poliție Ion Țurcan.

„Conectarea Moldovei la canalul internațional securizat de comunicare SIENA denotă faptul că Moldova este un partener cu drepturi depline al statelor europene în combaterea crimei organizate transfrontaliere”, a declarat viceministrul Afacerilor Interne Ion Țurcan în cadrul prezentării. El a mulțumit colegilor europeni pentru acordarea echipamentului tehnologic, care asigură conectarea organelor de drept moldovenești la platforma SIENA, precum și pentru pregătirea specialiștilor necesari.

Platforma SIENA este utilizată, în principal, pentru schimbul de date personale, necesare organelor de drept din statele europene pentru contracararea eficientă a criminalității internaționale. În pofida faptului că punctul de conexiune a platformei SIENA se află în gestiunea MAI, toate organele de drept din RM vor putea beneficia de schimb internațional de informații confidențiale cu 28 state europene.

Timp de doi ani de funcționare a canalului SIENA prin acesta au fost transmise peste 600 de mii de mesaje informaționale. Conform angajamentelor asumate Moldova garantează asigurarea confidențialității datelor obținute de la partenerii europeni prin intermediul SIENA. Termenul de păstrare a datelor obținute la nivel național va constitui doi ani. La platforma SIENA sînt conectate, de asemenea, Rusia, Ucraina, SUA, Interpol și încă un șir de organizații internaționale de drept.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав