Cutremure stiri: 501

Donțul: Participarea la programele NATO nu este avantajoasă și nici necesară pentru Moldova

23 apr. 2015,, 16:30   Politică
4491 16
Донцул: Участие в программах НАТО Молдове невыгодно и не нужно
Foto: newsmoldova.md
„Consider că Moldova, care nu prezintă pentru nimeni nici interes, nici amenințare, nu are nici un beneficiu și nici nevoie de a participa la programele NATO. Alocînd mai mult pentru cheltuielile militare, noi nu vom deveni mai bogați și oamenii nu vor trăi mai bine”, a spus fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale a Republicii Moldova Vladimir Donțul, intervievat de NOI.md.

Fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale a RM (MSM al AN a RM) a specificat că Moldova urmează cursul spre edificarea unui stat neutru. Acest lucru vizează neparticiparea la programele militare ale altor țări și refuzul de a adera la blocurile militare.

„Ceea ce se întîmplă astăzi nu este altceva decît încercarea de a atrage Moldova în unul dintre blocurile militare, consideră Donțul. Totodată, este absolut indiferent care anume bloc este acela și dacă acesta pare cuiva ostil sau prietenos”.

După cum a explicat Vladimir Donțul, neutralitatea Moldovei are un scop evident – de a nu-și face dușmani. „În lumea de azi este firesc că dacă noi avem relații de prietenie pe plan militar cu Rusia, automat devenim inamici pentru NATO. Și invers – fiind prieteni cu NATO, noi automat sîntem percepuți drept inamici de către Rusia. În opinia mea, nu trebuie să o căutăm cu lumînarea și să ne facem inamic în persoana Federației Ruse. Nu este secret că astăzi Rusia nu este nici pe departe cel mai slab stat pe plan militar”, consideră expertul.

Vladimir Donțul consideră că cea mai înțeleaptă politică pentru Moldova ar fi refuzul de a participa la blocurile militare atît cu NATO, cît și cu Federația Rusă. „Pe plan economic trebuie să tindem să ne împrietenim cu toții. Trebuie să valorificăm toate posibilitățile pentru a spori bunăstarea economică a întregului nostru popor”, a conchis Vladimir Donțul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав