X 
Cutremure stiri: 505

SUA și Japonia au aprobat noile linii directoare ale cooperării în domeniul apărării

28 apr. 2015,, 02:00   Externe
3966 0

Foto: agerpres.ro

Statele Unite ale Americii și Japonia au aprobat luni o revizuire a alianței lor militare, care are în vedere o extindere a rolului militar internațional pe care Japonia este gata de acum să și-l asume, într-un moment de ascensiune a puterii Chinei și a creșterii îngrijorărilor privind dosarul nuclear nord-coreean, relatează AFP, Reuters și DPA.

Noile 'linii directoare' în domeniul apărării au fost probate de miniștri de externe și ai apărării din cele două țări, reuniți la New York, înainte de vizita de marți, la Washington, a premierului japonez Shinzo Abe, au informat surse oficiale. Acestea prevăd, de exemplu, că Japonia poate veni în ajutorul forțelor americane amenințate de o țară terță sau trimiterea de geniști în Orientul Mijlociu, a precizat un oficial american.

Ele prevăd de asemenea că Japonia poate 'doborî o rachetă care se îndreaptă către Statele Unite, chiar dacă Japonia nu este vizată', a explicat oficialul citat. 'Astăzi marcăm stabilirea capacității Japoniei de a-și apăra nu doar propriul teritoriu, ci de asemenea și pe cel al Statelor Unite ale Americii și alte teritorii în caz de nevoie', a declarat secretarul de stat american John Kerry. 'Noile linii directoare permit alianței să contribuie mai mult la inițiativele internaționale de securitate ori de cîte ori este nevoie în conformitate cu legile și reglementările japoneze, precum operațiuni de menținere a păcii, securitate maritimă și sprijin logistic', se arată într-o declarație comună americano-japoneză după discuțiile de la New York.

Statele Unite ale Americii au încheiat în 1960 un tratat de apărare cu Japonia, care le obligă să apere țara în cazul unui atac, oferindu-le în schimb posibilitatea de a avea baze militare în Japonia. Circa 47.000 de militari americani sunt staționați permanent pe teritoriul nipon.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав