Cutremure stiri: 502

Încălcări frecvente ale drepturilor consumatorilor în domeniul alimentar

2 mai. 2015,, 17:00   Societate
6443 0

Нарушения прав потребителей в сфере пищевых продуктов довольно часты
Foto: tv7.md

În Republica Moldova cazurile de încălcare a drepturilor consumatorilor în domeniul alimentar sînt foarte frecvente, iar una dintre probleme este și existența unor prevederi legislative care împiedică prevenirea unor astfel de cazuri, notează NOI.md.

Aceasta poate fi una dintre principalele concluzii ale unui club de presă organizat joi, 30 aprilie, de Fundația Est-Europeană. În cadrul clubului s-a discutat despre siguranța alimentară, protejarea consumatorului și racordarea legislației naționale în domeniu la cea europeană.

Viorel Pîrvan, directorul Centrului de Asistență a Consumatorului din regiunea Centru (alte două funcționînd la Cahul și Bălți) a menționat că de la formarea acestora au parvenit aproape 1000 de apeluri telefonice privind anumite încălcări. În rezultatul lor au fost făcute sesizări către agenții economici, analize de laborator etc. Potrivit lui Viorel Pîrvan, în peste 40% dintre cazuri este vorba de produse neconforme, în 15% dintre cazuri – practici comerciale incorecte, iar fiecare al șaptelea caz ține de înșelarea consumatorilor etc.

Dar chiar dacă sînt în scădere, numărul neconformităților este destul de mare. În primele trei luni ale anului curent au fost efectuate 2539 de controale inopinate și 1456 de controale planificate. În rezultatul lor au fost înregistrate 407 neconformități. În 3 luni au fost retrase și nimicite trei tone de produse de origine animalieră, 900 de ouă, 600 de litri de produse lactate. Au fost nimicite pentru că au fost depistate neconformități nu doar ale produsului, dar și ale condițiilor în care se păstra produsul, a relatat Angela Chiriac, reprezentantul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Șeful adjunct al Direcţiei relaţii cu consumatorul din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorului (APC) Sergiu Lelic, a specificat că în 2014, prin intermediul instituției, agenții economici au fost obligați să întoarcă banii consumatorilor, în valoare totală de 1,1 milioane de lei. Totuși, în opinia lui, amenzile în Republica Moldova pentru asemenea încălcări sînt mici, din care cauză APC propune majorarea lor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав