Cutremure stiri: 505

Reguli noi de finanțare a campaniei electorale

4 mai. 2015,, 10:10   Politică
2665 0

Foto: noi.md

Comisia Electorală Centrală a aprobat în cadrul ședinței de astăzi un nou regulament privind finanțarea campaniei electorale. Documentul a fost revizuit, după ce anterior Parlamentul a adoptat un nou proiect de lege privind finanțarea partidelor politice, informează NOI.md.

Potrivit președintelui CEC, Iurie Ciocan, noul regulament stipulează obligațiuni concrete pentru concurenții electorali, în ceea ce privește prezentarea rapoartelor financiare. Astfel, dacă anterior candidații nu erau obligați să prezinte date referitoare la cheltuielile de transport, chirie sau telefonie, în actuala campanie prezentarea acestor date va fi obligatorie. Totodată, CEC va fi împuternicit să aplice amenzi concurenților care nu vor respecta condițiile de raportare.

„În campaniile anterioare concurenții prezentau rapoarte foarte generale, nu erau elucidate cheltuielile de închiriere a spațiului, de telefonie sau de transport, salarizarea staffurilor din teritoriu, observatorilor. Venim cu un model de raport foarte detaliat. Dacă vorbim de evenimente cultural-artistice, persoanele vor trebui să raporteze detaliat cheltuieli pentru chirie, cheltuieli de scenă, de sonorizare, lumini, pentru performanța artiștilor”, a punctat Ciocan.

Regulamentul nou aprobat mai prevede că valoarea bunurilor acordate alegătorilor de către concurenții electorali nu va putea depăși 2 unități convenționale, adică 40 de lei.

Documentul mai prevede că donaţiile din partea persoanelor fizice şi juridice alocate partidelor vor constitui 200 şi, respectiv, 400 de salarii medii lunare pe economia naţională, stabilite pentru anul respectiv. Documentul prevede și sancțiuni penale pentru candidații electorali care încalcă legislația. Astfel, falsificarea rapoartelor financiare va fi sancționată cu o amendă de pînă la 10 mii de lei sau cu pînă la trei ani de închisoare. Totodată, folosirea resurselor administrative în campania electorală va fi sancționată cu amendă în valoare de pînă la 100 de mii de lei sau trei ani de detenție.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав