X 
Cutremure stiri: 501

Ambasadorul SUA: Propaganda rusească este periculoasă pentru Moldova

8 mai. 2015,, 16:00   Societate
3254 13
Foto: deschide.md
SUA pledează pentru libertatea presei, dar propaganda rusească reprezintă un pericol pentru Moldova, consideră ambasadorul SUA în Moldova, James Pettit.

Potrivit agenţiei "Infotag", el a spus vineri, în cadrul conferinţei internaţionale "Războiul informaţional şi rolul mass-mediei", desfășurate la Chişinău, că "aspectele influenţei presei şi lupta împotriva propagandei ruseşti sînt foarte importante pentru guvernul american".

"Noi sîntem aici pentru a demonstra că SUA sprijină libertatea presei. Presa liberă este un element important al democraţiei. Principalele teme de astăzi sînt cine controlează presa, în ce măsură sînt sensibile faţă de controlul politic sau comercial, precum şi cît de periculoasă este propaganda Rusiei pentru democraţia din Moldova", a menţionat diplomatul.

În opinia directorului executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu, neîncrederea cetăţenilor Moldovei faţă de mass-media naţională se explică, inclusiv, prin influenţa propagandei ruseşti.

"Cît de mare este influenţa presei ruseşti asupra moldovenilor o arată sondajele sociologice. 15% dintre respondenţi au răspuns că au încredere în presa rusească, pe cînd în cea moldovenească – 13%, iar în cea românească sau europeană – doar 7%. În ceea ce priveşte obiectivitatea şi veridicitatea informaţiei, 60% dintre moldoveni consideră că cele mai veridice ştiri le difuzează primul post de televiziune din Rusia", a spus ea.

Politologul Igor Boţan a opinat că "propaganda rusească a dus la diminuarea bruscă a susţinătorilor integrării europene în Moldova".

"În ultimii ani numărul lor s-a redus de la 73% la 37%. Recunosc că o parte din răspundere o poartă şi guvernul nostru. Dar cauza principală de reducere a entuziasmului cetăţenilor constă în faptul că ei au fost supuşi atacului propagandist al Rusiei", este convins Boţan.

Expertul ucrainean Roman Şutov și-a exprimat speranţa că experienţa tristă a Ucrainei va obliga Moldova să găsească resurse, voinţă politică şi forţe pentru a dezvolta propriul spaţiu informaţional.

"Moldova trebuie să asigure producerea emisiunilor, filmelor, cărţilor proprii şi altor elemente ale culturii naţionale. De asemenea, este necesar ca presă să nu fie concentrată într-o singură mînă: politic, economic sau asociată cu alte state. Totodată, legislaţia moldovenească trebuie să fie asigurată cu norme eficiente şi funcţionabile în domeniul spaţiului informaţional. Doar astfel veţi putea obţine rezistenţa ţării voastre faţă de influenţa informaţională externă", a spus expertul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав