X 
Cutremure stiri: 505

China si Rusia: Parteneri, dar nu aliati

14 mai. 2015,, 01:00   Externe
3894 1

Foto: ruvr.ru

In 11 mai, in Marea Mediterana, au inceput, din initiativa Rusiei, manevre militare ruso-chineze pe mare. Pentru aceste exercitii au fost mobilizate noua nave de lupta. Obiectivul pricipal al aplicatiilor - asigurarea securitatii navigatiei in zonele indepartate ale oceanului mondial, scrie publicatia chineza Global Times.

Rusia si China sunt in atentia sporita a Occidentului, iar manevrele comune au amplificat acest interes. Presa internationala este plina de articole pesimiste. The Telegraph, spre exemplu, scrie "ca Moscova si Beijing au pus din nou in pericol sperantele Occidentului intr-o dezvoltare pasnica a relatiilor mondiale".

Din punctul de vedere al Rusiei si Chinei astfel de afirmatii suna destul de straniu, mai ales ca ambele state au declarat in repetate randuri ca sunt parteneri, nu aliati, iar Occidentul ar fi trebuit pana acum sa inteleaga acest lucru, sustine Global Times.

Faptul ca Rusia si China sunt parteneri strategici constituie o tendinta internationala a vremurilor noastre. In plus, este evident ca relatiile dintre cele doua capitale nu este o alianta militara, de genul celei dintre SUA si Japonia. Occidentul ar trebui oare sa se intrebe daca nu a facut ceva rau Moscovei si Beijingul, din moment ce il ingrijoreaza apropierea dintre ele?

Parteneriatul dintre Rusia si China corespunde intereselor economice ale ambelor part, care nu numai ca dezvolta colaborarea lor economica, dar consolideaza sentimentul de siguranta, ajuta la pastrarea unui echilibru al fortelor mondiale. In schimb, cooperarea strategica nu reprezinta un factor extern suficient pentru ridicarea uneia dintre parti.De aceea, nici Moscova, nici Beijingul nu doresc ca prietenia lor sa-i indeparteze pe ceilalti prieteni.

Mai sunt si alte motive pentru care Moscova si Beijing nu sunt pregatite sa devina state aliate. Este vorba, in primul rand, de diferenta culturala. China este o tara asiatica, Rusia are un statut aparte: este un stat euroasiatic, cu puternice trasaturi asiatice, dar si europene. In al doilea rand, Rusia si China sunt egale in drepturi. Nu seamana cu SUA si Japonia, unde o parte joaca rol principal, cealalta - rol secundar.

In plus, Rusia si China sunt vecini, iar experienta istorica a demonstrat ca doi vecini isi iau intotdeauna masuri de precautie. Si e mai bine sa fii partener decat aliat.Candva, URSS si China au incheiat o alianta, dar care, odata destramata a avut un impact nu tocmai fericit asupra ambelor parti. Amintindu-si de situatia din anii 1950, chinezii considera sincer ca actualele relatii dintre Moscova si Beijing traverseaza cea mai buna perioada din istoria lor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав