Cutremure stiri: 501

NATO și UE vor să coopereze mai mult, în special în domeniul serviciilor de informații

14 mai. 2015,, 19:00   Externe
2907 0

Foto: discred.ru

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) și Uniunea Europeană (UE), confruntate cu o Rusie din ce în ce mai agresivă și cu amenințarea jihadistă, vor să-și consolideze cooperarea, în special în materie de servicii de informații, relatează France Presse. 'Suntem înconjurați de provocări care ne unesc. Suntem de natură diferită, dar împărtășim aceleași valori', a explicat șefa diplomației europene Federica Mogherini la sosirea la reuniunea miniștrilor de externe din țările membre NATO la Antalya (sud-vestul Turciei).

UE și NATO au 22 de state membre în comun, precizează agenția de presă menționată 'Vom discuta diferite crize din jurul nostru: la Est, situația din Ucraina și tensiunile cu Rusia. Există, de asemenea, și (crizele din) Sud', a adăugat Mogherini. 'În Est, avem o Rusie mai agresivă care a utilizat forța pentru a schimba frontierele și a intimida vecinii. În Sud, tulburările și extremismul violent au atins niveluri nemaivăzute în timpurile moderne', a descris situația secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

El a detaliat răspunsurile decise de NATO pentru ameliorarea 'apărării colective': consolidarea prezenței sale în Est și punerea la punct în 2016 a unor brigăzi de reacție foarte rapidă în cadrul forței de reacție a NATO (NRF), unele dintre ele putând fi desfășurate în 48 de ore în caz de criză. 'Vom îmbunătăți capacitatea noastră de a răspunde și de a descuraja amenințările hibride', a spus Stoltenberg. NATO acuză Rusia că recurge la tactici 'hibride' pentru 'destabilizarea Ucrainei', combinând mijloacele militare clasice cu acțiunile cele mai secrete în domeniul civil, cum ar fi atacurile cibernetice, propaganda și dezinformarea, instigarea minorităților, tăierile de gaze sau măsuri de retorsiune economică.

Anexarea Crimeii în martie 2014, când 'omuleții verzi' — așa cum au fost numite forțele speciale ruse pentru că purtau uniformă fără însemne — au ocupat, în confuzia generală, obiective strategice din peninsula ucraineană, este citată adesea ca exemplu. 'Extrem de importantă pentru noi este o coordonare puternică la toate nivelurile' și 'în special în ceea ce privește schimbul de informații cu privire la noile amenințări cu care ne confruntăm', a adăugat, la rândul său, șefa diplomației europene. 'Suntem diferiți, dar putem fi complementari în unele cazuri, în anumite zone, în anumite acțiuni', a spus ea.

Pentru NATO este imperativ de a îmbunătăți abilitățile de înțelegere și evaluare în caz de tensiuni bruște în interiorul sau în afara granițelor sale. Canalele de informare în societatea civilă și contactele oficiale non-militare ale UE ar putea ajuta în acest sens, potrivit unui diplomat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав