Cutremure stiri: 506

Bugetul Transnistriei scîrțîie din încheieturi

18 mai. 2015,, 17:50   Economie
7620 2

В Приднестровье бюджет трещит по швам
Foto: gospmr.ru

În Transnistria rămîne extrem de complicată situația privind executarea bugetelor de toate nivelurile, în contextul în care veniturile proprii ale regiunii nu acoperă nici 50% din cheltuielile legate de plățile salariilor și pensiilor. Aceste probleme au fost discutate la întrevederea dintre liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, cu președintele și conducerea blocului financiar-economic al executivului din regiune, informează NOI.md.

Potrivit ministrului Finanțelor al autoproclamatei RMN, Elena Ghirjul, în primele două săptămîni ale lunii mai 2015, veniturile bugetului Transnistriei au constituit 32 de milioane de ruble transnistrene, cu 18 milioane de ruble mai puțin decît în perioada similară a anului trecut. La momentul actual, acumulările la bugetele regiunii de toate nivelurile sînt cu aproape 280 de milioane de ruble mai mici față de aceeași perioadă a anului precedent.

În cadrul întrevederii s-a menționat că lunar, pentru achitarea salariilor și pensiilor, autoritățile transnistrene au nevoie de circa 440 de milioane de ruble, în timp ce veniturile reale lunare ale regiunii constituie circa 170 de milioane de ruble. „Astfel, în prezent, veniturile proprii ale Transnistriei nu acoperă nici 50% din cheltuielile legate de achitarea salariilor și pensiilor”, a subliniat șefa executivului, Tatiana Turanskaia. Potrivit funcționarei, situația economică și politică complicată din țările vecine și deprecierea valutelor partenerilor comerciali tradiționali ai Transnistriei au un impact direct asupra executării bugetelor de toate nivelurile și angajamentelor statului.

Ministrul Finanțelor l-a informat pe Evgheni Șevciuk că salariul pe luna aprilie 2015 în mărime de 70% a fost achitat în proporție de 60% pe regiune. „Am achitat parțial datoriile pentru alimentație, medicamente, întreținerea caselor de copii și menținerea ordinii publice. Pentru medicamentele incluse în programele pentru bolile oncologice, tuberculoză și SIDA au fost alocate 2,7 milioane de ruble, pentru achitarea produselor alimentare – 4,7 milioane de lei. Însă în aceste două direcții mai există o datorie de 20 de milioane de ruble”, a menționat Elena Ghirjul.

Datoria totală la credite a autorităților transnistrene constituie peste 300 de milioane de ruble.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав