X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4070

Guvernul a aprobat proiectul de lege cu privire la protejarea de propaganda străină

21 mai. 2015,, 13:45   Societate
2692 4
Новости на телеканалах будут только отечественного производства
Foto: realitatea.md
Guvernul a avizat pozitiv proiectul de lege cu privire la completarea Codului audiovizualului. Documentul este orientat spre "asigurarea protecţiei spaţiului informaţional autohton de manipulare şi propagandă străină", relatează agenţia "Infotag" cu referire la un comunicat al Biroului relaţii cu presa al Guvernului.

Conform comunicatului, proiectul de lege, de asemenea, stabilește competenţele Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) referitoare la monitorizarea difuzorilor.

Documentul prevede, în particular, că programe cu caracter informativ şi analitic vor fi autohtone în proporţie de 100%, inclusiv 80% în limba romînă. Proiectul de lege prevede excepţii pentru emisiunile din statele Uniunii Europene, SUA, şi statele ce au ratificat Convenţia europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră (Rusia a semnat, dar nu a ratificat convenţia - "I").

În hotărîre se menţionează că "poate fi susţinut conceptual, cu rezerva excluderii momentelor de contrazicere". De asemenea, Guvernul a atras atenţia la necesitatea de a exclude interpretări incorecte ale unor prevederi ale proiectului de lege. Documentul prevede aplicarea pedepsei graduale pentru difuzorii ce au încălcat Codul audiovizualului. Printre sancţiuni figurează și amenzi de la 30 la 50 de mii de lei (1500-2500 euro), suspendarea licenţei pentru 30 de zile sau retragerea acesteia. Varianta actuală a Codului prevede pedepse sub formă de avertisment public sau amendă de pînă la 5400 de lei (270 de euro).

În comunicat se mai menționează că prim-ministrul Chiril Gaburici a propus la şedinţa de joi a Guvernului ca pînă la prezentarea proiectului de lege în Parlament să fie organizate dezbateri publice cu participarea reprezentanţilor televiziunilor locale, regionale, televiziunii publice Moldova 1, precum şi televiziunii publice din Găgăuzia. Asta pentru a exclude eventuale divergenţe cu statutul şi regulamentele de funcţionare ale instituţiilor în cauză.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?