Cutremure stiri: 508

Un nou dosar penal în cazul BEM: rolul structurilor de stat în furtul băncii

25 mai. 2015,, 10:35   Societate
3333 1

Persoanele cu funcții de răspundere din cadrul Guvernului vor fi cercetate penal în dosarul BEM
Foto : noi.md

Mai multe persoane cu funcții de răspundere din cadrul Parlamentului, Guvernului, Ministerului Finanțelor și Băncii Naționale urmează a fi cercetate în cadrul unui nou dosar penal privind Banca de Economii. Anunțul a fost făcut astăzi de procurorul general Corneliu Gurin, în contextul extinderii investigațiilor în cazul fraudelor de la instituția bancară, informează NOI.md.

Potrivit lui Gurin, oamenii legii urmează să stabilească ce rol au avut instituțiile de control ale statului în devalizarea băncii, precum și să constate cum și-au exercitat activitatea reprezentanții statului în organele de conducere ale BEM, în diferite perioade.

„Am dispus pornirea urmării penale privind faptele de neîndeplinire a atribuțiilor de serviciu sau îndeplinire necorespunzătoare de către persoanele publice, care au cauzat daune deosebit de mari statului, neintervenția în vederea stopării situației critice din sectorul bancar. Ancheta urmează să stabilească dacă acțiunile sau inacțiunile reprezentaților statului au favorizat devalizarea băncii, ceea ce a dus la alocarea resurselor publice”, a punctat Corneliu Gurin.

Printre instituțiile vizate de anchetă se numără Agenția Proprietății Publice, Banca Națională, Comitetul Național al Pieței Financiare, factorii de decizie de prim rang și persoane responsabile din cadrul Guvernului, Parlamentului, Ministerul Finanțelor, Ministerul Economiei, reprezentanții statului în Banca de Economii la diferite etape.

În contextul demarării unei noi anchete, urmează a fi efectuate noi percheziții, ridicări de acte, audieri și acțiuni speciale de investigație, a comunicat procurorul general. De investigarea cauzei penale se vor ocupa procurori din subdiviziuni specializate în investigații financiare și procurori specializați în anchetarea crimelor grave.

Corneliu Gurin a ținut să precizeze că în acest dosar este vizat un număr mare de funcționari publici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав