Cutremure stiri: 505

SUA formeaza o coalitie antichineza

3 iun. 2015,, 03:00   Externe
3547 0

Foto: romaniatv.net

Dusmanii de ieri, partenerii de astazi: cam asa poate fi rezumata in doua vorba vizita in Vietnam a sefului Pentagonului, Ashton Carter. La Hanoi, a promis autoritatilor largirea legaturilor militare si sprijin. In acelasi timp, Washingtonul readuce la viata pactul cu Filipine, deplaseaza nave in Singapore si ii invita pe japonezi sa participe la operatiuni de patrulare in Marea Chinei meridionale.

La Hanoi, Carter a semnat o declaratie privind viziunea de viitor a celor doua tari, document care presupune intarirea cooperarii bilaterale si un ajutor american in valoare de 18 milioane de dolari pentru gazduirea unor nave de patrulare Metal Shark, scrie, intr-un articol pe aceasta tema, cotidianul rus Nezavisimaia gazeta.

In Filipine, tara care are, la randul ei, pretentii teritorii asupra unor insule si recife revendicate de China, a semnat cu seful Pentagonului un acord militar. In acest context, secretarul de stat al apararii a subliniat ca SUA intentioneaza nu numai sa trimite nave de lupta si avioane militare in zonele litigioase, dar ar dori ca aliatii lor sa se opuna Chinei. Japonia si Australia au anuntat deja ca navele lor se vor deplasa in Marea Chinei meridionale.

Voiajul efectuat de Carter este important si din alt punct de vedere: Pentagonul ar dori sa deschida calea pe piata asiatica pentru companiile lui de armament. Vietnam, spre exemplu, este un partener traditional al Rusiei, de la care cumpara submarine si alt armement.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав