X 
Cutremure stiri: 503

De ce pe plan mondial prețurile la produse scad, iar în Moldoca cresc

4 iun. 2015,, 13:15   Economie
3194 0
Почему во всем мире продукты дешевеют, а в нашей стране дорожают?
Foto: mos.ru
De la începutul anului acesta, inflaţia se află în creştere, depăşind nivelul de 7%. Cea mai mare contribuţie la creşterea preţurilor, potrivit Băncii Naţionale a Moldovei, prin­cipalul responsabil de stabilitatea preţurilor din ţară, o are scumpirea produselor alimen­tare, de aproape două puncte procentuale.

Astfel, conform ultimelor date ale Bi­roului Naţional de Statistică, doar în luna aprilie, preţurile la produsele alimentare au crescut cu 1,7 la sută. De exemplu, cartofii s-au scumpit cu aproape 18%, varza – cu aproape 17%, roşiile – cu peste 6%, carnea de porc şi zahărul – cu 1,6% fiecare produs, făina de grâu – cu 1,5%, ouăle de găină – cu 1,3%.

În acelaşi timp, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) relevă că indicele preţurilor produse­lor alimentare la nivel mondial a continuat să scadă, atingând cel mai scăzut nivel din iunie 2010, datorită producţiei mondiale ri­dicate, a aprecierii dolarului şi a declinului preţului ţiţeiului.

FAO dă lunar publicităţii propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate de un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lacta­te, carne şi zahăr. Bunăoară, în aprilie anul curent, acest indice a atins o valoare medie de 171 de puncte, în scădere cu 1,2 la sută faţă de valoarea înregistrată în martie. FAO precizează că în luna martie 2015 preţul za­hărului a înregistrat o scădere semnificati­vă, atingând cel mai jos nivel de după luna februarie 2009. Pe când la noi, zahărul s-a scumpit cu peste 5 la sută.

În timp ce prognoza recentă a BNM pri­vind inflaţia prevede că ritmurile de creştere a preţurilor la produsele alimentare se vor accelera, atingând nivelul maxim de 8,1 la sută în trimestrul trei 2015, experţii FAO se aşteaptă la o evoluţie încurajatoare pentru preţurile alimentelor, chiar dacă se estimea­ză o scădere a producţiei mondiale de cere­ale în acest an.

Potrivit experților economici, scumpirile în ţara noastră vor continua câtă vreme lip­seşte un plan anticriză. Mai grav, în opinia lor, pe fundalul unei recesiuni economice regionale, Republica Moldova s-ar putea confrunta cu un fenomen rar întâlnit în eco­nomia modernă, fenomenul stagflației. Adi­că, preţurile cresc necontenit, iar economia ţării stagnează.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав