X 
Cutremure stiri: 501

CEC planifică cheltuieli pentru alegerile din 14 iunie mult mai mari decît la cele precedente

12 iun. 2015,, 11:00   Politică
2242 1
Насколько подорожали местные выборы?
Foto: noi.md
Cei 65 de milioane de lei ($3,6 mil.) prevăzuți pentru alegerile locale sînt suficienți doar pentru a desfăşura primul tur şi, din acest motiv, Comisia Electorală Centrală a solicitat şi primit din fondul de rezervă al Guvernului alte 15,8 milioane de lei. Informația a fost comunicată agenției "Infotag" de către preşedintele CEC, Iurie Ciocan.

"Am cerut iniţial 90 de milioane de lei ($4,9 mil.) pentru desfăşurarea întregii campanii. Guvernul nu ne-a dat asemenea bani, însă ne-a asigurat că, în caz de necesitate, vor acorda resurse din fondul de rezervă", a spus Ciocan.

El a negat afirmaţiile ministrului Finanţelor, Anatol Arapu, care a spus că alegerile locale din 2011 au costat bugetul 44 de milioane de lei.

"44 de milioane a costat organizarea şi desfăşurarea primului tur în 2011. Pentru al doilea tur au fost alocați suplimentar alți 17 milioane de lei. Dacă de data aceasta vor rămîne bani, aceştia vor fi returnaţi Guvernului", a spus preşedintele CEC.

Joi, Comisia a început repartizarea buletinelor de vot în cele 35 de consilii electorale din ţară, de unde buletinele vor fi transportate la secţiile de vot. În pofida cifrei iniţiale de 37 de consilii, două dintre acestea – în regiunea transnistreană şi municipiul Bender – nu au fost deschise.

În total, pentru desfăşurarea alegerilor locale au fost tipărite 7,817 milioane de buletine pentru 2,823 milioane de alegători. Asta din cauză că, spre deosebire de alegerile parlamentare, unde se foloseşte un singur buletin, la cele locale se folosesc 2-4 buletine. Locuitorii Chişinăului votează în baza a două buletine: pentru primarul general şi consilierii municipali; locuitorii raioanelor – trei buletine – pentru primar, consiliul local şi consiliul raional; iar locuitorii suburbiilor Chişinăului – în baza a patru buletine: pentru primar, consiliul local, primarul general şi consilierii municipali.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав