Cutremure stiri: 505

Imperfecţiunea, dezamăgirea şi compromiterea ca factori de influenţă în alegeri, experţi

15 iun. 2015,, 08:45   Politică
4513 10

Foto: noi.md

Imperfecţiunea legislaţiei, dezamăgirea electoratului şi compromiterea clasei politice moldoveneşti a făcut posibilă implementarea cu succes a proiectelor Federaţiei Ruse ca Renato Usatîi şi Ilan Shor. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul unei ediţii speciale de la postul de televiziune „TVR Moldova”, transmite IPN.

Mihai Cernencu, şef de catedră în cadrul Universităţii Libere Internaţionale din Moldova, consideră că imperfecţiunile în legislaţie au condus la posibilitatea ca persoane compromise să candideze la funcţii de demnitate publică. „Este o blasfemie ca o persoană suspectată de furtul a miliarde de lei să candideze la alegerile locale. Legislaţia este imperfectă. La fel şi în cazul lui Usatîi. Este clar că este un proiect al Moscovei. Legislaţia ar trebui să prevadă ca dreptul de a candida să fie condiţionat de faptul că persoana respectivă a locuit mai mult timp în localitatea dată. Dar aşa, oricine cu un trecut dubios, poate să vină şi să ajungă primar peste noapte. Aşa ne-am ales cu doi candidaţi cu dosare penale”, a declarat Cernencu.

Directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), Sergiu Ostaf, a declarat că nivelul scăzut de cultură, dar şi nostalgiile electoratului comunist au condus la rezultatele alegerilor locale. „În Moldova se repetă o situaţie similară cu cea din Belarus, care înainte de alegerea lui Lukaşenşo avea şanse ca şi statele Baltice privind integrarea europeană. Iresponsabilitatea alegătorilor şi declaraţiile populiste au condus la alegerea lui Lukaşenşko şi instaurarea dictaturii”, a spus Ostaf.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав