Cutremure stiri: 501

Interesele Republicii Moldova la CEDO vor fi reprezentate mai eficient

18 iun. 2015,, 11:53   Societate
2358 0

Interesele Republicii Moldova la CEDO vor fi reprezentate mai eficient
Foto : publika.md

Activitatea agentului guvernamental, delegat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, va fi reglementată într-un mod mai eficient, printr-o nouă lege. Cel puțin asta își propune ministrul Justiției, care a prezentat proiectul astăzi în Parlament. Documentul a fost adoptat în prima lectură, cu votul majorității deputaților, notează NOI.md.

Potrivit ministrului Justiției, Vladimir Grosu, la întocmirea proiectului s-a pus accentul pe respectarea Convenției Europene și a jurisprudenței sale, dar și pe consolidarea sistemelor naționale, pentru a reduce numărul de cereri depuse la Curtea Europeană.

Documentul reglementează competențele agentului guvernamental, practicile de reprezentare și procesul de executare a hotărîrilor Curții. În premieră, se introduc două concepte: de supraveghere guvernamentală și control parlamentar asupra procesului de executare, a explicat Grosu. De asemenea, pentru a asigura independența și autoritatea acestei instituții, s-a păstrat modalitatea de numire a agentului guvernamental printr-o hotărîre a Guvernului, cu subordonarea ierarhică față de ministrul Justiției și prim-ministru.

Deputații socialiști și cei democrați au avut unele obiecții față de această inițiativă. „În proiect lipsesc o serie de aspecte importante. De exemplu responsabilizarea agentului guvernamental, excluderea posibilității de reprezentare cu rea-credință a Guvernului”, a precizat deputatul socialist Andrei Neguță.

În același timp, democratul Sergiu Sîrbu a menționat că proiectul propus de Ministerul Justiției nu asigură tragerea la răspundere disciplinară și penală a judecătorilor care se fac vinovați de condamnarea Republicii Moldova la CEDO. „Nu o dată am fost martorii încasării de la bugetul de stat a unor prejudicii de milioane de lei, în urma condamnărilor la CEDO. Mecanismul este unul deficient. Acei judecători, procurori, funcționari care se fac responsabili trebuie să răspundă în fața legii și să fie obligați să întoarcă banii la bugetul de stat”, a precizat Sîrbu.

Proiectul Legii cu privire la agentul guvernamental a fost elaborat în vederea executării acțiunilor prevăzute în Planul privind implementarea Strategiei de reformare a sectorului justiţiei pentru anii 2011-2016.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав