Cutremure stiri: 506

Rusii vor plati Greciei pentru construcţia gazoductului Turkish Stream

20 iun. 2015,, 05:00   Externe
5023 5

Foto: protv.md

Conform acordului preliminar convenit în luna decembrie 2014, capacitatea totală a întregului proiect este estimată la 63 de miliarde metri cubi pe an, dintre care 43 de miliarde metri cubi ar urma să fie dedicaţi Turciei. Construcţia primei secţiuni a gazoductului va începe la sfârşitul acestei luni, iar Turkish Stream va fi operaţional în decembrie 2016

Rusia a semnat, vineri, un acord preliminar privind construcţia unei secţiuni din Turkish Stream pe teritoriul Greciei, Moscova urmând să acorde un împrumut pentru realizarea acestui proiect, informeaza agerpres. Gazprom intenţionează să livreze gaze naturale Europei prin Turkish Stream, ocolind Ucraina.

A doua mare bancă rusă, VEB, va finanţa complet acest proiect, estimat la două miliarde de euro, şi va deţine 50% din acţiuni, în timp ce restul va aparţine părţii elene, a anunţat ministrul Energiei din Grecia, Panagiotis Lafazanis, la Forumul Internaţional Economic de la Sankt Petersburg.

Gazprom nu va avea acţiuni la secţiunea care traversează Grecia, a explicat ministrul rus al Energiei, Alexander Novak. Capacitatea anuală a acestei secţiuni va fi de 47 miliarde metri cubi pe an, construcţia va demara în 2016 şi se va finaliza în 2019, a anunţat oficialul rus.

Conform acordului preliminar convenit în luna decembrie 2014, capacitatea totală a întregului proiect este estimată la 63 de miliarde metri cubi pe an, dintre care 43 de miliarde metri cubi ar urma să fie dedicaţi Turciei. Construcţia primei secţiuni a gazoductului va începe la sfârşitul acestei luni, iar Turkish Stream va fi operaţional în decembrie 2016, a anunţat recent şeful Gazprom, Alexey Miller.

La începutul acestui an, Gazprom a decis să abandoneze proiectul gazoductului South Stream, urmând în schimb să construiască o conductă submarină cu o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi pentru transportul de gaze naturale din Rusia spre Turcia. O mare parte din conducta Turkish Stream, aproximativ 660 de kilometri, va fi construită pe ruta din Marea Neagră planificată pentru South Stream. Viitoarea conductă Turkish Stream va traversa Marea Neagră pentru a ajunge până la graniţa dintre Turcia şi Grecia, de unde ar putea să ajungă la consumatorii din sudul Europei.

Grupul rus Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав