Cutremure stiri: 505

Există trei variante de coaliţii majoritare posibile

22 iun. 2015,, 10:45   Politică
5920 3

Есть три возможных варианта мажоритарной коалиции
Foto: ipn.md

Rezultatele alegerilor locale din 14 iunie fac posibile trei variante de coaliţii parlamentare majoritare şi depinde de liderii formaţiunilor politice pe care dintre ele se va merge.

Formarea coaliţiei majoritare calificate pro-europene, clare, este pe moment condiţia condiţiilor. Din cele trei variante posibile, trebuie realizată una, dar foarte repede şi interesul este nu doar pentru stabilitatea situaţiei din ţară, ci şi pentru siguranţa partidelor politice pro-europene, inclusiv a liderilor lor.

Prima variantă ar presupune formarea unei coaliţii largi cu participarea PLDM, PDM, PCRM şi PL. Aceasta ar aduce maximum de stabilitate politică în ţară, ar lărgi baza socială a opţiunii pro-europene, ar exclude atât monopolizarea puterii de către partidele cu multe mandate, cât şi şantajul din partea partidelor cu puţine mandate.

La rândul său, realizarea acestei variante solicită existenţa a două condiţii: PCRM trebuie să susţină deschis cursul european al ţării, iar PL să renunţe la declaraţiile că nu participă în coaliţii cu PCRM.

PCRM încă nu a declarat susţinerea deschisă a cursului european şi nu se ştie când şi dacă o va declara, deşi are capacitatea şi interesul să o facă. Dar, liderul PCRM Vladimir Voronin deja şi-a anunţat disponibilitatea pentru o discuţie largă, "cu participarea tuturor", mergând cel mai departe din câte a mers până acum pe această cale, admiţând suportul PCRM pentru modificarea Constituţiei. Este de presupus că Voronin se referă şi la cea mai complicată problemă pe care o generează Legea Fundamentală - modalitatea de alegere a şefului statului. Soluţionarea acesteia de pe acum ar permite diminuarea tensiunilor legate de procedura alegerii preşedintelui aproximativ peste un an şi evitarea sigură a alegerilor parlamentare anticipate. Totul depinde de preţul pe care îl poate cere Vladimir Voronin. S-ar putea ca acesta să nu fie exagerat de mare, dacă înţelege că, după nişte parlamentare anticipate, problema cu preşedintele, dar şi soarta PCRM-ului şi a liderului acestuia, ar putea să ajungă să o rezolve rivalii cei mai mari, „trădătorii” din PSRM şi PPPN.

Este puţin probabil ca PL să-şi schimbe poziţia referitor la participarea în coaliţii cu PCRM până la 28 iunie, fără riscul de a pierde Primăria capitalei. „Experienţa istorică spune că există puţine şansă să şi-o schimbe şi după ce o câştigă, dar, în aceste condiţii, PL va trebui să-şi asume o doză mai mare de responsabilitate decât până acum pentru neformarea coaliţiei, respectiv, compromiterea cursului european. În politică nu este totdeauna bine să te comporţi ca şi „câinele grădinarului”.

A doua variantă presupune formarea coaliţiei „mai strânse, dar tot calificate, cu participarea PLDM, PDM şi PL. Aici totul depinde de cerinţele liberalilor care sunt cunoscute, precum sunt cunoscute răspunsurile anterioare ale potenţialilor parteneri privind procurorul european, reforma justiţiei ş. a . Nu se ştie, dacă rămân în vigoare cerinţele privind partajarea funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova şi Ministerul Transportului şi Infrastructurii Drumurilor, dar se cunoaşte deja că există o cerinţă nouă foarte dură: „miliardul înapoi”.

În actualele condiţii, PLDM şi PDM nu au prea multe contra-argumente, dar şi PL ar face bine să ţină cont de situaţia în care se află în CMC, unde vrea şi trebuie să constituie aceeaşi coaliţie, la nivel local. „Este gata PL să ofere tuturor partidelor cu care a anunţat că poate face coaliţie, PPEM, PLDM şi PDM, chiar dacă acestea au mult mai puţine voturi în CMC, câte un post de viceprimar şi câte unul de pretor, precum să şi distribuie în mod egal funcţiile de şefi ai direcţiilor, serviciilor şi întreprinderilor municipale, aşa cum pretinde să se partajeze funcţiile la nivel naţional? Dacă nu asigură consensul în CMC, nu are cum să se aştepte la respectarea intereselor sale la nivel de ţară, de aceea procesul de formare a coaliţiilor parlamentară şi municipală trebuie privit şi realizat concomitent. În caz contrar, nu doar că va fi mai dificilă funcţionarea „coaliţiei mari”, va fi dificilă, dacă nu imposibilă crearea şi funcţionarea „coaliţiei mici” şi de aici are de pierdut în special PL şi viitorul primar, dacă acesta va fi Dorin Chirtoacă.

A treia variantă ar însemna coaliţia majoritară, pro-europeană, în formatul PLDM-PCRM-PDM. „Este cea mai simplu de realizat, cu numărul actual de deputaţi poate fi soluţionată şi problema alegerii preşedintelui, respectiv, a alegerilor parlamentare anticipate. Doar că PCRM încă nu şi-a declarat sprijinul pentru cursul european şi nu se ştie când şi dacă o va face. Reeditarea coaliţiei minoritare este contraproductivă şi pentru ţară, şi pentru cele trei formaţiuni care s-ar putea să fie nevoite să anunţe alegerile anticipate cât mai degrabă, pentru a salva ce se mai poate de salvat. Alegerile locale au demonstrat că încă au ce salva, iar peste un an-doi, s-ar putea să fie târziu, dar şi pentru cursul european al ţării.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав