Cutremure stiri: 501

CC: Deputații sînt în drept să dețină concomitent funcția de membru al Guvernului

24 iun. 2015,, 15:27   Politică
3521 0

CC: Deputații sînt în drept să dețină concomitent funcția de membru al Guvernului
Foto : moldnews.md

Cei 11 membri ai Guvernului Leancă care au deținut concomitent și funcția de deputat, după alegerile parlamentare din 30 noiembrie, au procedat legal. Hotărîrea aparține Curții Constituționale și a fost pronunțată astăzi, în urma unei sesizări depuse în acest sens de deputații PSRM, informează NOI.md.

Autorii sesizării au cerut Curții să stabilească dacă premierul Iurie Leancă și miniștrii Maia Sandu, Natalia Gherman, Eugen Carpov, Andrian Candu, Monica Babuc, Pavel Filip, Vasile Botnari, Marcel Răducan și Valentina Buliga erau în drept să exercite și funcția de parlamentar în acea perioadă, participînd inclusiv la ședințele Parlamentului.

La rîndul său, Curtea a constatat că, în cazul alegerii membrilor Guvernului demisionar în funcția de deputat, aceștia sînt în drept să dețină cumulativ ambele funcții, pînă la învestirea unui nou executiv.

Totodată, Curtea a stabilit că deputatul va fi considerat demis din funcție, dacă în intervalul celor 30 de zile pe care le are la dispoziție pentru a soluționa situația de incompatibilitate, nu renunță la una din funcții. “Dacă starea de incompatibilitate continuă să existe la expirarea termenului prevăzut de lege, deputatul este considerat demisionat de drept din funcţia de deputat. Demisia se aduce la cunoştinţa Parlamentului, care declară mandatul vacant”, a explicat președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase.

Deputații socialiștii au căzut de acord parțial cu decizia Curții. „În mare parte sîntem satisfăcuți de interpretarea Curții, cu excepția faptului că deputații mai au dreptul să exercite cumulativ funcția de membru al guvernului pînă la învestirea noului executiv”, a precizat deputatul socialist Vasile Bolea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав