X 
Cutremure stiri: 501

Expert: În Moldova se așteaptă o explozie socială (VIDEO)

25 iun. 2015,, 13:15   Economie
12940 13
Эксперт: Молдову ожидает социальный взрыв (ВИДЕО)
Foto: noi.md
Moldova va ajunge la limita unei explozii sociale din cauza devalorizării continui a leului, prețurilor crescînde și degradării economiei. Acest lucru l-a comunicat vicedirectorul Centrului de Investigaţii Strategice şi Reforme, doctorul în economie Elena Gorelova în cadrul unui interviu acordat postului MBC TV.

Datele Biroului Național de Statistică denotă că în primul trimestru al anului 2015 PIB-ul Moldovei s-a majorat cu 4,8 la sută, însă, potrivit Elenei Gorelova, aceste cifre ascund în sine încetinirea ritmului de creștere a economiei.

„Ritmul de creștere este în medie de două ori mai mic decît anul trecut. Și acest lucru se referă la toate sectoarele: agricultură, industria prelucrătoare, construcții, comerț etc. Aproape 40 la sută din ritmul de creștere a PIB-lui în anul 2015 revine sectorului financiar, dar mai corect spus, speculațiilor piața valutară. Biroul de Statistică calculează indicatorii în baza standardelor internaționale, dar în spatele acestor cifre se ascunde încetinirea ritmului de creștere a economiei, iar hiperagitația în sectorul financiar denotă doar o activitate anormală a pieței valutare”, a comunicat Elena Gorelova.

Totodată, ea a menționat că volatilitatea sporită nu este o modalitate de completare a bugetului de stat.

„Problemele au apărut încă în anul 2013. Atunci experții au tras semnale de alarmă, au prevenit că pe piața valutară se creează o situație anormală, avînd ca scop sustragerea valutei. Banca Națională avea rezerve suficiente pentru a interveni, însă acest lucru nu s-a întîmplat. Un miliard de dolari, adică o treime din rezervele valutare, a fost sustras din sistemul bancar și în momentul de față nu există mijloace pentru echilibrarea cursului. Volatilitatea, adică instabilitatea denotă faptul că cineva profită de situație pentru a se îmbogăți. Jocul pe piața valutară continuă, iar acțiunile întreprinse de Banca Națională nu au efectul scontat”, spune doctorul în economie.

Elena Gorelova este convinsă că pe fondul deprecierii leului vor crește prețurile, însă nu ar trebui să ne așteptăm la hiperinflație, din cauza capacității de cumpărare scăzute a populației.

„Deocamdată rata anuală a inflației constituie puțin peste 8 la sută. Consecințele vor fi foarte dureroase atît pentru populație în ansamblu, cît și pentru business în particular. Povara administrativă, birocrația și corupția se suplinesc încă cu o problemă serioasă. Businessul s-ar putea să nu reziste. Drept rezultat, recesiunea economică ar putea depăși 2 la sută și noi vom ajunge la limita unei explozii sociale”, a menționat Elena Gorelova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав