X 
Cutremure stiri: 505

Fost diplomat: Aprobarea pachetului de măsuri ale NATO pentru Moldova este un demers împotriva Rusiei

26 iun. 2015,, 14:00   Politică
4433 10
Foto: ruvr.ru
Fostul viceministru moldovean al Afacerilor Externe Valeriu Ostalep consideră că aprobarea de către NATO a pachetului de măsuri pentru sporirea capacităţii de apărare a Moldovei este un demers deschis împotriva Rusiei.

Contactat de "Infotag", diplomatul a opinat că nici actualul ministru al Apărării, Viorel Cibotaru, nici preşedintele Nicolae Timofti, care au făcut declaraţii pro-NATO, nu sînt figuri independente.

"Retorica lor contravine statutului de neutralitate al Moldovei. Trebuie să înţelegem că pachetul de măsuri nu este iniţiativa autorităţilor Republicii Moldova. În sud-estul fostei URSS avem lupta SUA cu Rusia. Şi Ucraina, şi Moldova sînt ostatecii acestei situaţii. Ele nu pot deveni membre ale Alianţei Nord-Atlantice din cauza unei serii de motive obiective şi subiective: conflicte nereglementate pe teritoriu, nemulţumirea populaţiei faţă de aderarea la bloc. Este desfăşurat un joc de amploare de către Washington şi NATO pentru influenţa în regiune împotriva Moscovei. Din considerente tactice, este folosită Moldova. Ni se acordă atenţie şi nişte bani. Ce să facă Chişinăul nu decide nici Cibotaru şi nici Timofti. Aşa-zişii parteneri occidentali pur şi simplu ne dictează: semnaţi asta, nu semnaţi aceea. De faptul dacă se vor înţelege Rusia şi SUA depinde şi securitatea republicii. Acum a fost semnat un nou document speculativ", consideră Ostalep.

Miniştrii de apărare din statele NATO au aprobat miercuri la Bruxelles un pachet de măsuri pentru sporirea capacităţii de apărare a Moldovei. La reuniunea cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, actualul ministru al Apărării al Republicii Moldova, Viorel Cibotaru, a declarat că "Republica Moldova şi Alianţa Nord-Atlantică împărtăşesc idealuri şi valori comune, şi este firesc ca relaţiile dintre Moldova şi NATO să se extindă".

Surse din cadrul Ministerului Apărării au comunicat că săptămîna viitoare Moldova va fi vizitată de un grup de experţi ai NATO, care urmează să dea o apreciere calităţii instruirii militare din republică, precum şi Strategiei securităţii naţionale. Oaspeţii de la Bruxelles vor avea întrevederi cu conducerea Consiliului Suprem de Securitate. La finele vizitei va fi desfăşurată o conferinţă de presă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав